Odprtje spomladanskega dela prve slovenske nogometne lige bo v znamenju nocojšnjega derbija med Mariborom in Olimpijo, ki ne bo odločal o naslovu prvaka, lahko pa pomembno vpliva na zaključni del tekmovanja. V Ljudskem vrtu bo nabrušen prvi strelec lige Ante Vukušić, ki je včeraj podaljšal pogodbo z Olimpijo do junija 2022. Ljubljančani bodo morali paziti v obrambi, saj bodo ranljivi zaradi odsotnosti kaznovanih štoperjev Samardžića in Bagnacka. V boju za najvišja mesta bo drugi Aluminij gostoval pri razigranih Celjanih, ki so med pripravami nizali zmage. Ob Kamniški Bistrici bo v dvoboju sosedov na lestvici gostovala Mura. Zadnji štirje klubi se bodo pomerili med seboj – Rudar je globoko zadnji in bo v Kranju lovil sploh prvo zmago sezone, v Šiški pa se bosta pomerila Bravo in Tabor, ki se želita izogniti kvalifikacijam za obstanek v prvi ligi. Do 16. maja, ko bo konec prvenstva, bodo klubi odigrali šestnajst krogov.

Triglav – Rudardanes ob 14. uri, sodnik: Sagrković

»Mislim, da bomo presenečenje spomladanskega dela sezone, čeprav nas ima večina že za odpisane, saj smo na zadnjem mestu razpredelnice.« Tako napoveduje trener Rudarja Andrej Panadić. Velenjčani jeseni niso zmagali niti enkrat, zato se je bitka za obstanek Rudarja v prvi ligi že zdavnaj začela in se bo nadaljevala na otvoritveni tekmi 21. kroga v Kranju. Triglav bo še tri tekme igral brez kapetana Luke Majcna, ki se hladi zaradi nešportnega obnašanja. »V ekipi je jasno razvidno, da se vsak posameznik bori za svoje mesto na terenu, in lahko rečemo, da smo zgradili pozitivno rivalstvo,« stanje v moštvu ocenjuje izkušeni Aleš Mertelj.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Rogelj, Šalja, Milanović, Gliha, Ćerimagić, Mertelj, Janković, Mlakar, Gajič, Beqiri. Rudar: Radan, Džinić, Ejup, Filipović, Panadić, Petrović, Pušaver, Ćosić, Črnčič, Radić. Naš namig: 0.

Celje – Aluminijdanes ob 16. uri, sodnik: Obrenović

Bo Aluminij tudi spomladi presenetil tako kot jeseni, ko je zaostal le za vodilno Olimpijo? »Ni bilo naključje, da smo na zimski odmor odšli z drugega mesta, a to je že zgodovina. Nismo pod pritiskom,« odgovarja trener Aluminija Slobodan Grubor. Kidričani se bodo tako kot Celjani potegovali za evropsko vstopnico, zato bo medsebojni dvoboj v knežjem mestu med pomembnejšimi za obe ekipi. Celjani so v naletu, potem ko so na generalki odpihnili Olimpijo s 3:0. »Ni veliko odprtih vprašanj. Zadovoljen sem z odnosom igralcev, ki dajejo vse od sebe. Pravo sliko moštva bomo dobili po največ petih tekmah,« pravi celjski trener Dušan Kosić.

Verjetni postavi – Celje: Rozman, Benedičič, Božić, Kadušić, Kerin, Lotrič, Stojinovič, Vizinger, Zaletel, Čalušić. Aluminij: Kovačić, Vrdoljak, Petek, Pantalon, Pečnik, Čermak, Leko, Vrbanec, Matjašič, Klepač, Živković. Naš namig: 1.

Maribor – Olimpijadanes ob 20.15, sodnik: Perić

Maribor prekipeva od samozavesti, saj je prepričan o dobri pripravljenosti, medtem ko je Olimpija veliko bolj previdna. »Igramo proti kakovostnemu tekmecu, ki kaznuje vsako napako. Razmišljamo pozitivno. Derbi je pomemben, a nato nas čaka še 15 enako pomembnih tekem,« pravi trener Maribora Darko Milanič. Medtem ko ima Milanič edino skrb, koga postaviti namesto umetnika Hotića (kandidata sta hitrejša Brazilec Santos in Bajde), jih ima ljubljanski tekmec Safet Hadžić precej več. Ker zaradi kartonov ne smeta igrati centralna branilca Samardžić in Bagnack, se išče rezervni štoperski par. Na neuspešni generalki v Celju sta bila to novinec Kamy in mladi Burin, čigar delnice so padle, ker je bi izključen. Na pripravah v Turčiji je bil poskus z Gajićem in Šmetom polomija, zato je možna kombinacija s kom izmed defenzivnih vezistov. »Imam dve kombinaciji. Bolj se nagibam k drugi. Verjamem, da bosta tista, za katera se bom odločil, odigrala dobro,« pojasnjuje Safet Hadžić. Skrbi ga Menalova poškodba meniskusa, ki je takšna, da lahko odigra do konca sezone ali pa že danes odide na operacijo. »Predsednik Mandarić si želi zmage, prvega mesta. Skušali mu bomo ustreči. Pritisk v Olimpiji je velik, trenerji se menjajo. Moraš biti fokusiran na zmage in osvojitev prvenstva,« pravi Hadžić.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Derviševič, Pihler, Santos, Kronaveter, Požeg Vancaš, Zahović. Olimpija: Vidmar, Boakye, Burin, Kamy, Jurčević, Putinčanin, Tomič, Menalo, Cekici, Savić, Vukušić. Naš namig: 0.

Bravo – Tabor jutri ob 14. uri, sodnik: Šmajc

Derbiju tekmecev v boju za obstanek dodatno draž daje Argentinec z italijanskim potnim listom na klopi Tabora Mauro Camoranesi, nekdanji zvezdnik, ki se mora kot trener še dokazati. »Ne obremenjujem se s tem, kakšno trenersko ime sedi na klopi tekmeca, ker me zanima vsebina. Tabor je za nas uganka, le približno vemo, kdo bo začel tekmo,« napoveduje trener Brava Dejan Grabić. Strokovni štab s športnim direktorjem Dejanom Močnikom na čelu je temeljito prevetril ekipo. »Zelo smo zadovoljni z igralci, ki so prišli v klub. Srednjeročno želimo sestaviti ekipo, ki bo v Sloveniji konkurenčna vsem, v tujini pa zelo zanimiva glede naše prodajne politike. Imamo zasedbo z veliko potenciala. Zadovoljen sem s prikazanim med pripravami, kako fantje razmišljajo in odnosom do dela,« je optimist Grabić, ki je zatrdil, da se tekmecu ne bodo prilagajali. »Želimo igrati našo igro, odločali bodo agresivnost, dvoboji, druge žoge. Vsa taktika pade v vodo, če v igri nimaš omenjenih elementov. Smo veliki optimisti, skušali bomo igrati v visokem ritmu, pritiskati na nasprotnika. Če bomo vsilili naš slog igre, bo to že velik korak k zmagi,« je končal Grabić. Ker tudi Camoranesi stavi na agresivnost, se obeta tekma z veliko dinamike.

Verjetni postavi – Bravo: Gril, Trontelj, Brekalo, M. Matko, Ihbeisheh, Kirm, Agboyi, Nukić, Ogrinec, Kramarič, A. Matko. Tabor Sežana: Rener, Zebić, Nemanić, Mehmedović, Krivičič, Stančič, Salkič, Sever, M. Babič, Laukžemis, Bongongui. Naš namig: 1.

Domžale – Murajutri ob 16. uri, sodnik: Vinčić

Domžale bodo spomladi na popravnem izpitu, potem ko se jim je izjalovil jesenski del sezone in so končali v spodnji polovici lestvice. Za moštvo trenerja Andreja Razdrha so zelo oddaljena tudi mesta, ki vodijo v evropske pokale. »Mislim, da so nas že vsi odpisali iz boja za Evropo. Cilj je bil vsekakor višji od samih evropskih tekmovanj, zato ni prijetno, ko te po vsaki tekmi opozarjajo na to. Jesenski del se je za nas prehitro končal, saj smo ravno ujeli zmagoviti niz, toda sami še nismo obupali. Vse je mogoče, če se bomo hitro približali tekmecem iz zgornje polovice,« pravi Razdrh.

Za petouvrščeno Muro, ki je soseda na lestvici, Domžale zaostajajo za osem točk. »Osredotočeni smo na prvo tekmo v Domžalah. Zavedamo se, da nas čaka malce spremenjen nasprotnik, in se ustrezno pripravljamo,« napoveduje prekmurski trener Ante Šimundža. Za Domžale še ne bo smel igrati Senijad Ibričić, v napadu bo Predrag Sikimić, ki so ga ob Kamniško Bistrico pripeljali iz Sežane. »Vemo, da je Mura kakovostna in kompaktna ekipa. Z njo nimamo težav samo mi, temveč tudi druge ekipe,« pravi domžalski adut Slobodan Vuk. Tekmeca sta se v letošnji sezoni pomerila že štirikrat – v pokalu je napredovala Mura, ki je dobila tudi domačo prvenstveno tekmo, v gosteh pa je iztržila remi brez golov.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Žinič, Pišek, Vujadinović, Karić, Jakupović, Ilić, Sikimić, Svetlin, Vuk, Husmani. Mura: Zalokar, Kous, Bogdanović, Kaučič, Maruško, Maroša, Kouter, Filipović, Bobičanec, Šušnjara, Žižek. Naš namig: 1.