"O prihodnjem sodelovanju pripadnikov oboroženih sil Republike Hrvaške v misiji za podporo miru v Afganistanu se bomo pogovarjali, in to s ciljem končanja sodelovanja Hrvaške v misiji v Afganistanu", so sporočili iz Milanovićevega urada. Milanović je med predvolilno kampanjo za predsedniške volitve vztrajal, da Hrvaški ni treba več sodelovati v Natovi misiji v Afganistanu.

Hrvaška sodeluje v mednarodnih vojaških misijah v Afganistanu od leta 2003. Tja je doslej napotila več kot 5500 pripadnikov hrvaške vojske. V bombnem napadu na kolono vojaških vozil v Kabulu julija lani je umrl hrvaški vojak, ki je bil prva smrtna žrtev med hrvaškimi vojaki v Afganistanu.

Milanović je sicer glede na prevzete obveznosti danes izdal odlok, da Hrvaška napoti nov kontingent na misijo zveze Nato Odločna podpora v Afganistanu. Hrvaška bo v deželo pod Hindukušem marca za sedem mesecev poslala do 110 svojih vojakov ter medicinsko osebje za štiri mesece.

V istem sporočilu za javnost so iz urada predsednika sporočili še, da je Milanović danes tudi uradno imenoval 58-letnega viceadmirala Roberta Hranja za načelnika generalštaba hrvaških oboroženih sil. Položaj bo nastopil 1. marca in bo prvi mornariški častnik na čelu hrvaške vojske.

Njegovo imenovanje pomeni tudi prvi dogovor o imenovanjih med premierjem Andrejem Plenkovićem in Milanovićem, ki je v torek prisegel kot novi predsednik Hrvaške.

Med svojo predstavitvijo pred pristojnim parlamentarnim odborom je Hranj v četrtek izpostavil, da bodo njegove prednostne naloge krepitev človeških potencialov in vrednot v hrvaški vojski ter izboljšanje privlačnosti vojaškega poklica. Prizadeval si bo tudi za posodobitev hrvaške vojske.