George Strait 44

Številke v country glasbi so dostikrat veliko bolj impresivne kot v drugih žanrih popularne glasbe. Število tednov, ki jih prebijejo skladbe na vrhu, je navadno višje, prav tako je visoko število skladb posameznih avtorjev, ki so se uvrstile na prvo mesto. George Strait (1952), pevec in skladatelj iz Teksasa, je bil na vrhu z neverjetnimi 44 skladbami. Prvič je prišel na lestvico leta 1981, leto kasneje pa je že bil prvič na vrhu s solzavo skladbo Fool Hearted Memory. Zadnjič se je sončil na prvem mestu leta 2008, ko je zapel in zaigral River of Love. Nič slabše se ni držal na kanadski country lestvici, klasična pop lestvica Billboard Top 100 pa ga je skoraj vedno zaznala, a nikoli ni prišel med deset najboljših. Omeniti velja, da se je še enkrat uvrstil na vrh leta 2016, ko so združeni glasbeniki zapeli Forever Country. Možakar s črnim ali belim klobukom je legenda Teksasa, največkrat odlikovan državljan, ki ga kar uradno kličejo Kralj countryja. Pravijo, da je prodal največ vstopnic za en nastop v ZDA (v Arlingtonu ga je prišlo poslušat skoraj 105.000 ljudi). Z glasbo zasluži na stotine milijonov dolarjev, konec koncev je tudi bratranec najbogatejšega zemljana Jeffa Bezosa.

Conway Twitty 40

Pevec iz Misisipija s pravim imenom Harold Lloyd Jenkins (1933–1993) je enako dobro znan v country in v rokenrol glasbi. Posnel je 58 studijskih albumov, 20 kompilacij in 99 malih plošč. Sam ali s svojo stalno partnerko za duete Loretto Lynn je osvojil 45 prvih mest na lestvicah, od tega sam 40 prvih mest na lestvici Hot Country Songs. Njegova prva (svetovna) uspešnica je bila It’s Only Make Believe leta 1958. Na prvo mesto country lestvice je prvič zašel leta 1968, ko je zapel Next in Line, in zadnjič leta 1986 z Desperado Love.

Merle Haggard 38

Pevec, skladatelj, kitarist in violinist (1937–2016) iz Kalifornije se je leta 1960, ko je prišel iz zapora, odločil, da se bo zresnil. Postal je (jasno) utemeljitelj outlaw countryja. Izdal je 60 studijskih albumov, 26 kompilacij in 84 malih plošč. Na prvem mestu je bil z 38 skladbami. Najprej leta 1966 z Lonesome Fugitive, ko je spremljal ansambel Strangers. Nazadnje leta 1987, ko je zapel Twinkle, Twinkle Lucky Star. Na klasičnih lestvicah je bil najboljši na 21. mestu, v duetu z Williejem Nelsonom leta 1983 s skladbo Pancho and Lefty.

Ronnie Milsap 35

Pevec, pianist in zaprisežen radioamater (1943) iz Severne Karoline je posnel 28 studijskih in dva živa albuma ter 69 malih plošč. V nasprotju z večino drugih izvajalcev tovrstne muzike se Milsap uvršča tudi na klasične lestvice. S skladbo (There's) No Gettin' Over Me je bil leta 1981 na visokem petem mestu ameriške lestvice. A takšnih uspehov v primerjavi s tistimi s country lestvice vseeno ni bilo zelo veliko. Prvič je bil na vrhu malih plošč leta 1974 s Pure Love, zadnjič pa že kar davnega 1989 z A Woman in Love.

Alabama 33

Skupina sorodnikov (iz Fort Payna v Alabami) z Randyjem Owenom, Teddyjem Gentryjem in Jeffom Cookom na čelu je že leta 1969 ustanovila skupino Wildcountry, ki je leta 1977 spremenila ime v Alabama. In postali so najuspešnejši sodobni country bend. Alabama, ki veliko koketirajo z južnjaško rock glasbo, so se z malo ploščo Tennessee River prvič prebili na vrh country lestvice leta 1980, zadnjič pa leta 1993 s skladbo Reckless. Uspešni so bili tudi na klasičnih lestvicah, kjer so se visoko uvrščali predvsem s svojimi albumi. The Closer You Get je bil recimo na desetem mestu.

Charley Pride 29

Edini temnopolti pevec na današnji lestvici (tudi kitarist, poslovnež in igralec baseballa) se je rodil leta 1934 v mestu Sledge v Misisipiju v družini, ki je imela kar enajst otrok. V svoji karieri je najprej poklicno igral baseball, potem se je začel ukvarjati z glasbo. Prvič je bil na vrhu ameriške country lestvice leta 1969, zapel je All I Have to Offer You (Is Me). Serijo je končal leta 1983 z Night Games. Pride je doslej izdal 47 studijskih albumov, 11 kompilacij in 72 malih plošč.

Eddy Arnold 28

Pevec, kitarist in bendžoist Richard Edward »Eddy« Arnold (1918–2008) iz Tennesseeja je bil predstavnik novega nashvillskega zvoka, ki je imel na country lestvici vsega skupaj kar 147 skladb; 28 jih je bilo povsem na vrhu. Prva leta 1946, What Is Life Without Love, in zadnja že leta 1968, Then You Can Tell Me Goodbye, čeprav je plošče izdajal praktično do svoje smrti. Arnold je v svoji dolgi karieri izdal 50 studijskih albumov in 167 malih plošč. Pravijo, da je prodal okoli 85 milijonov plošč – za primerjavo: skoraj trikrat več kot Avseniki.

Alan Jackson 26

Številke pevca in skladatelja neotradicionalnega countryja (1959) iz Newnana v državi Georgia so osupljive. Posnel je 6 studijskih albumov, pa še nekaj kompilacijskih in božičnih, ter prodal 75 milijonov plošč. Od tega je bilo 66 malih, ki so se povzpele na country lestvice; 26 jih je prišlo na prva mesta. Prva I'd Love You All Over Again je bila na vrhu leta 1991, zadnja Country Boy leta 2008. Prvi je bil tudi z združenimi country glasbeniki s skladbo Forever Country in leta 2010, ko je Zacu Brownu pomagal zapeti As She's Walking Away.

Dolly Parton 25

Superzvezdnica Dolly Rebecca Parton se je rodila v Tennesseeju v družini z dvanajstimi otroki. Postala je pevka, skladateljica, pa tudi igralka. V dolgi karieri ima več nominacij za grammyje, zlate globuse in oskarje, hkrati je napisala kar 3000 skladb. Pri nas je najbolj znana po skladbah I Will Always Love You, ki jo je priredila Whitney Houston, in Island in the Stream s Kennyjem Rogersom. Partonova je s singlom prvič prišla na vrh leta 1970 s skladbo Joshua, zadnjič pa leta 1991 z Rockin' Years, kjer ji je pomagal žgoleti Ricky Van Shelton.

Reba McEntire 25

Ameriško pevko (1955) iz Oklahome v naših krajih celo bolje poznamo kot igralko, predvsem po zaslugi serije z njenim imenom Reba in filma Drhtenja, kjer je nastopala s Kevinom Baconom. A kadar ni igralka, je Reba že kar legendarna country pevka, ki se lahko pohvali z 51 različnimi albumi in kar 123 malimi ploščami, ki nas danes najbolj zanimajo. Z njimi se je namreč kar v 25 primerih zavihtela na vrh lestvic. Prvič se je to zgodilo leta 1982, ko je zapela Can't Even Get the Blues, zadnjič leta 2009 s skladbo Consider Me Gone.