Smučarji skakalci bodo za svetovni pokal prvič tekmovali v Romuniji. Rašnov je bil naknadno uvrščen v koledar, saj je bila tekma najprej predvidena v Iron Mountainu v ZDA. Potem ko so tekmovali na letalnici Kulm, so se morali skakalci hitro prilagoditi na veliko manjšo napravo v Rašnovu, ki je z velikostjo 97 metrov najmanjša v svetovnem pokalu. Konkurenca je okrnjena, saj v Romunijo niso dopotovali najboljši Slovenci Domen Prevec, Timi Zajc, Anže Lanišek in Anže Semenič ter Japonci z Rjojujem Kobajašijem na čelu, ki se pripravljajo doma na tri tekme v Lahtiju ter norveško turnejo.

V včerajšnjih kvalifikacijah je zmagal Norvežan Marius Lindvik. V ospredju so bili še skakalci iz Nemčije, Avstrije in Poljske, saj so uveljavili nemško skakalno šolo z veliko odskočno močjo v nogah, ki je primerna za manjše skakalnice. Slovenija ni izkoristila kvote sedmih tekmovalcev, temveč je dopotovala le s petimi, ki so nastopili povprečno. V kvalifikacijah je bil najboljši Žiga Jelar na 13. mestu (najdlje je skočil že v obeh serijah za trening), Peter Prevc je bil 14., Rok Justin 23., Cene Prevec 35. in Jurij Tepeš 50., s čimer je ujel še zadnje mesto za uvrstitev na tekmo. V karavano se je po dolgotrajnem okrevanju po poškodbi vrnil Nemec Severin Freund (32. mesto). Današnja tekma se bo začela ob 14. uri, jutri pa ob 12.45.

Slovenke med manjšimi dolžniki

Skakalke bodo konec tedna tekmovale v Ljubnem ob Savinji, ki je med ženskami eno najljubših prizorišč svetovnega pokala. Prireditelji, ki v treh dneh pričakujejo 15.000 gledalcev, so se zelo potrdili, saj so imeli že pred novim letom dovolj s stroji izdelanega snega. Slovenkam so v torek omogočili trening na skakalnici pod Rajhovko, ki se po profilu razlikuje od preostalih v svetovnem pokalu. Zaletišče je strmo in ima oster prehod na odskočno mizo, zato je treba biti pazljiv pri točnosti odskoka.

Selektor slovenske reprezentance Zoran Zupančič je za domačo tekmo izbral devet deklet: Emo Klinec, Niko Križnar, Špelo Rogelj, Katro Komar (tekmovale bodo na sobotni ekipni tekmi), Jernejo Brecl, Majo Vtič, Jernejo Repinc Zupančič, Katjo Markuta in Pio Mazi. »Ker smo v letošnji sezoni manjši dolžniki, od deklet pričakujem, da bodo napadla še siloviteje kot običajno. Vedno imamo visoke cilje – stopničke, zato smo z uvrstitvami okrog desetega mesta že malo nezadovoljni. Pričakujem, da bodo dekleta imela pravi pristop, naredila čim manj napak in prikazala lepe skoke,« je povedal glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič. Več možnosti za stopničke ima Slovenija na ekipni tekmi, medtem ko v nedeljo med posameznicami največ pričakujejo od Klinčeve in Križnarjeve.

»Na treningih sem odpravila napako, ki sem jo delala zadnji mesec. Občutki so se povrnili, kar je dobra popotnica za nadaljevanje sezone. Cilj je uvrstitev na stopničke, za kar bom mora narediti dva popolna skoka,« je povedala 21-letna Ema Klinec, ki je z osmim mestom najboljša Slovenka v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dve leti mlajša Nika Križnar, ki je v svetovnem pokalu deseta, je dodala: »Do zdaj sem skakala po sistemu toplo-hladno. Ker letos na tekmi še nisem sestavila dveh dobrih skokov, upam, da mi bo uspelo v Ljubnem.« Favoritinje so Avstrijke. Chiara Hölzl je zmagala na zadnjih štirih tekmah. Danes bodo kvalifikacije ob 14. uri, sobotna ekipna tekma in nedeljska posameznic pa ob 11.30.