Britanska vlada namerava svobodo gibanja, ki velja v EU, zamenjati s »točkovno« priseljensko politiko, podobno avstralski. Po Johnsonovem imigracijskem evangeliju bodo dobrodošli samo »najboljši« in »najbistrejši« priseljenci (poleg bogatih, ki jih ni omenil).

Britanija bo priseljence iz EU izenačila z vsemi drugimi, odprla nova vrata visokokvalificiranim priseljencem in zaprla dosedanja vrata za nekvalificirane tuje delavce od koder koli. Slednji po dejanskem brexitu, ki prihaja s prvim januarjem 2021, ne bodo mogli dobiti vizuma za zaposlitev in življenje v Veliki Britaniji.

Potencialni priseljenci bodo morali za vizum zbrati najmanj 70 točk. Del jih bodo prinesle posebne sposobnosti in poklici, del obvladovanje angleščine in del ponudba za delo z letno plačo najmanj 25.600 funtov (nekaj manj kot 31.000 evrov). Na področjih, na katerih delavcev primanjkuje (na primer državno zdravstvo in gradbeništvo), bi oblasti pristale tudi na pet tisoč funtov nižjo letno plačo za ponujeno delo (24.620 evrov).

8,5 milijona “nedelovnih” domačinov?

Johnson je z novo priseljensko politiko v ogenj poslal notranjo ministrico Priti Patel, katere indijski starši, ki so se preselili v Britanijo iz Ugande, se po novih pravilih ne bi mogli naseliti na Otoku. Patelova pravi, da se mora otoška ekonomija preusmeriti z zanašanja na poceni delovno silo na visoko tehnologijo in avtomatizacijo. V veliko zadrego pa jo je spravilo vprašanje, kdo bo pobiral pridelke na poljih, kdo stregel v restavracijah, kdo polagal opeko na opeko na gradbiščih, kdo skrbel za bolnike v bolnišnicah, kdo negoval ostarele na domu. Že veliko let za nizko plačilo to počnejo predvsem priseljenci iz EU, pa naj so nekvalificirani ali visokokvalificirani. Delodajalci naj bi njihove naslednike našli med 8,5 milijona »ekonomsko neaktivnih« Britancev. Državni urad za statistiko pravi, da dve tretjini od teh tvorijo študenti, neplačani negovalci svojcev, upokojenci in ljudje, ki ne morejo delati zaradi bolezni ali invalidnosti.

Na Škotskem pravijo, da je ta ideja »trapasta in nevarna«. Premierka Nicola Sturgeon je ocenila, da bi bila prepoved priseljevanja nekvaliciriranih delavcev za Škotsko ekonomsko uničujoča, in napoveduje politično bitko za lasten nadzor nad priseljevanjem na Škotsko. Tudi v Londonu gostinci, turistični delavci, gradbeniki in organizatorji velikih prireditev kritizirajo, da je napovedana priseljeniška politika »katastrofa za prestolnico«. Nekdanji konservativni minister Stephen Dorrell pa je ocenil, da morda deluje v politiki, v ekonomiji pa zagotovo ne.