Atalanta je še enkrat več upravičila sloves ene najbolj napadalnih ekip v Evropi. Moštvo iz Bergama, ki je v letošnji sezoni doseglo daleč največ golov v italijanskem prvenstvu (63), je na prvi tekmi osmine finala lige prvakov Valencio premagalo s 4:1 in naredilo velik korak k uvrstitvi v naslednji krog. Glede na pretekle tekme v izločilnih bojih statistika pravi, da so možnosti Atalante za napredovanje skoraj 88-odstotne.

Pri zmagovalcih je svoj prvi zadetek v elitnem tekmovanju naposled dočakal Josip Iličić. Slovenski reprezentant je zadel v zaključku prvega polčasa za 2:0 in postal že deseti igralec kluba, ki je v letošnji sezoni zabil gol v ligi prvakov. Italijanski mediji so si bili danes enotni, da je bil 32-letni napadalni vezist eden najzaslužnejših za zmago Atalante, še posebej navdušeni nad njim pa so bili pri Gazzeti dello Sport. Ta mu je za predstavo podelila visoko oceno osem, za nameček pa ga postavila tudi na naslovnico. »Iličić je pravi vodja. Odslej ga lahko kličemo profesor. Ne zgreši podaje, v trenutku zmede pa zna umiriti igro in jo nato tudi poživi. S Slovencem v tako izvrstni formi je Atalanta v dobrih rokah,« so zapisali pri športnem časniku.

»Bili smo zelo nevarni, še posebej v prvem polčasu, a lahko smo še boljši. Atalanta ne more biti več presenečenje. Velikokrat smo že dokazali, da se ne predajamo. Uspevajo nam zelo pomembne stvari, žal mi je le, da smo prejeli gol,« pa je po tekmi povedal Josip Iličić. Kranjčan je po Milenku Ačimoviću, Kevinu Kamplu, Damjanu Boharju, Anteju Šimundži, Valterju Birsi ter Luki in Zlatku Zahoviću osmi Slovenec z golom v ligi prvakov, a obenem prvi, ki se je med strelce vpisal v izločilnih bojih.

Po zmagi v britanski prestolnici proti lanskemu finalistu Tottenhamu so si vrata četrtfinala na široko odprli tudi nogometaši Leipziga. Ti so dosegli zmago z 1:0, po uspešno izvedeni enajstmetrovki pa jim jo je zagotovil Timo Werner. Za 23-letnika je bil to sedmi gol v letošnji sezoni lige prvakov, vse pa je dosegel v gosteh. Zmaga nemškega kluba bi sicer lahko bila še višja, saj je samo v prvem polčasu proti nasprotnikovim vratom ustrelil dvanajstkrat, kar lanskega oktobra ni uspelo niti Bayernu, ki je Londončane odpravil s 7:2.

Tottenhamu se je na tekmi močno poznala odsotnost Južnokorejca Son Heung Mina in glavnega zvezdnika Harryja Kana. Dvojec je bil v letošnji sezoni udeležen pri kar 12 golih v ligi prvakov, trener Jose Mourinho pa je po obračunu kot razlog za poraz navedel tudi zdravstvene težave Erika Lamele in Tanguyja Ndombeleja. »Smo v težavah. Če bi igrali zgolj to tekmo, se ne bi obremenjeval, tako pa nas čakajo še obračuni v prvenstvu in pokalu,« je bil zaskrbljen Jose Mourinho. Za Portugalca je bil sredin dvoboj že jubilejni 150. v ligi prvakov, s čimer se je znašel v eminentni družbi Alexa Fergusona, Arsena Wengerja in Carla Ancelottija. Kot so še zapisali britanski mediji, je 57-letnik doslej dobil 81 dvobojev oziroma več kot njegov stanovski kolega na klopi Leipziga Julian Nagelmann v celotni karieri (72).