Obujanje travmatičnih dogodkov Bojanu Emeršiču še vedno povzroča hud stres. Vidno napet in pretresen je senatu mariborskega okrožnega sodišča obnavljal, kaj je 8. marca 2018 doživel na stopnišču in v sosednjem stanovanju bloka na Pobrežju.

Emeršič je tisti sosed, h kateremu se je pokojna Mersiha Hromadžić ob 6.45 zjutraj zatekla po pomoč za tem, ko jo je z nožem napadla sestra dvojčica. S tresočim glasom je Mariborčan sodišču opisoval, kako ga je Mersiha rotila, naj reši mamo, sicer jo bo Mediha ubila. Mater je izvlekel iz stanovanja ter nemudoma poklical na pomoč policijo in reševalce. Z močno krvavečima ženskama je stekel po stopnicah. Mersiha je omagala tik pred izhodom, na ploščadi v medetaži, in se zgrudila po tleh. Potem ko je njeno poškodovano mater predal v oskrbo reševalcema, ki sta prav takrat pripeljala pred vhod stanovanjskega bloka, je skušal pomagati še sosedi, ki je ležala na stopnišču.

Skozi odprta vhodna vrata je opazoval, kako se je obtožena Mediha Hromadžić spuščala po stopnicah. V roki je imela velik nož. »Tedaj sem vedel, da nima več smisla,« je razložil in se spominjal, kako je pokojna »cvilila«, medtem ko je sestra zabadala v njo. Tudi reševalca si nista upala vstopiti v blok. Počakala sta na prihod policije. Mersiha Hromadžić je tedaj že bila mrtva. Sestra jo je zabodla 48-krat. Njuna mati Izmeta je hudo poškodovana preživela napad, hči ji je z nožem poškodovala več vitalnih organov.

Nevzdržne razmere

Na današnjem nadaljevanju sojenja so pričali tudi reševalca in kriminalista, ki so prišli na kraj družinske tragedije. O skrhanih odnosih v družini Hromadžić je moral znova govoriti Medihin nekdanji partner. Obtožena mu je pogosto pripovedovala o nevzdržnih domačih razmerah. Kako so jo fizično in psihično maltretirali, najprej oče, nato mati in sestra. Kako je mati z njo komunicirala zgolj z listki, ki jih je puščala v stanovanju, v katerem sta živeli skupaj. Med obujanjem spominov so Hromadžićevi pritekle solze.

Junija lani je bila Mariborčanka nepravnomočno obsojena na 20-letno zaporno kazen zaradi uboja in poskusa uboja. Senat pod predsedovanjem sodnika Danila Obersnela je presodil, da očitana dejanja ni storila na grozovit način. Obtožena je po njegovi oceni ubila sestro, ne pa je umorila, v napadu na mater pa je senat prepoznal znake kaznivega dejanja poskusa uboja. Ocenil je, da je dejanje storila v stanju zožene zavesti in da je bila njena prištevnost bistveno zmanjšana. Višje sodišče je oktobra lani razveljavilo sodbo, ker Obersnelov senat ni v zadostni meri razčistil (ne)prištevnosti obdolženke. Ponovljeni postopek vodi senat pod predsedovanjem okrožne sodnice Simone Murko, ki mu je danes uspelo zaslišati vse predlagane priče. Dokazni postopek utegne skleniti že na prihodnjem naroku.

Tožilka Tadeja Majcen do zdaj ni bistveno posegala v opis kaznivih dejanj, ki jih očita Mariborčanki. Vztraja pri očitku, da je Hromadžićeva na grozovit način umorila sestro dvojčico, napad na mater pa je opisala kot poskus umora. Očitano naj bi storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.