Slovenija se s kompromisnim predlogom, ki ga je pripravil predsednik Evropskega sveta Charles Michel in je podlaga za razpravo voditeljev na februarskem izrednem zasedanju, ne more strinjati, je poudaril Šarec ob prihodu na vrh.

Po tem predlogu bi bilo zmanjšanje kohezijskih sredstev za Slovenijo v primerjavi s sedanjim večletnim proračunom približno 24-odstotno, kar je še vedno drastičen padec, doseči je treba čim manjše zmanjšanje, je povedal.

Po Šarčevih besedah je jasno, da se bodo kohezijska sredstva zmanjšala, tako kot so se v prejšnjih pogajanjih o večletnem proračunu, ko je bil najprej predviden 45-odstoten padec, potem pa je bil dosežen 30-odstotni.

Tokrat so odstotki nekoliko manjši, a vendarle se s tem predlogom ne moremo strinjati, je dejal premier. Ob tem je izpostavil, da je komisija tokrat javno objavila podatke o nacionalnih kohezijskih ovojnicah, tako da so rezi v posameznih članicah znani.

Za Slovenijo je bil komisijin predlog zelo ugoden, saj je izgubila devet odstotkov kohezijskih sredstev glede na sedanji večletni proračun, kar je bilo v primerjavi s preostalimi kohezijskimi državami malo.

Po Michelovem predlogu, ki za razliko od komisijinega upošteva najnovejše statistično obdobje, v katerem se je povečala razvitost Slovenije, pa je torej padec kohezijskih sredstev za Slovenijo približno 24-odstoten.

S tem 24-odstotnim padcem je Slovenija po Šarčevih besedah sicer približno pri takšnem odstotku kot njej podobne države, vendar to ne pomeni, da je v enakem položaju, saj je razlika glede na predlog komisije v slovenskem primeru večja.

»Zato pravim, da bodo pogajanja zelo trda in zelo zahtevna,« je poudaril premier, ki ni želel govoriti o konkretnih slovenskih ciljih, češ da ni dobro, da pred začetkom pogajanj govori o tem. Trudili se bodo doseči čim več, je zatrdil.

Premier ni želel ugibati o tem, kako dolga bodo pogajanja. Na vprašanje, koliko srajc je prinesel na vrh, je odgovoril: »Ravno prav.« Je pa dejal, da bo dogovor morda mogoče sprejeti marca. »Ne verjamem, da se bo to zgodilo že zdaj. Težko,« je sklenil.