Ruski mojstri hekiranja, ki so se izkazali leta 2016 na ameriških predsedniških volitvah s podporo Donaldu Trumpu, so po besedah britanskega zunanjega ministra Dominica Raaba izvedli nepremišljeno in drzno kampanjo spletnih napadov na suvereno in neodvisno Gruzijo, kar je povsem nesprejemljivo.

»Ruska vlada ima jasno izbiro: lahko nadaljuje agresivni nastop proti drugim državam ali pa postane odgovorna partnerka, ki spoštuje vladavino prava,« je sporočil Britanec. State Department pravi, da gre za nadaljevanje vzorca nepremišljenih spletnih operacij ruske vojaške obveščevalne službe GRU proti številnim državam.

Koliko so bili napadi dejansko lahkomiselni ali nepremišljeni, je vprašanje, saj je treba take reči skrbno načrtovati in ne nastajajo v praznem prostoru. Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja je v ZDA odkrila, da je GRU izvedel vdor v demokratske računalnike, nakradel negativne informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton in jih posredoval v objavo WikiLeaksu.

Ruski napadi so lani prizadeli spletne strani gruzijske vlade, medijev, pravosodja in nevladnih organizacij. Med drugim so objavili fotografijo nekdanjega predsednika Mihajla Sakašvilija, ki grozi, da se bo vrnil. Začasno so tudi prekinili oddajanje dveh televizij v Gruziji.

State Department ob tem napoveduje, da si bo mednarodna skupnost še naprej prizadevala za ohranjanje mednarodnega okvira odgovornega obnašanja držav na spletu. ZDA bodo zagotovile dodatna sredstva in tehnično pomoč za utrjevanje javnih ustanov v Gruziji, da se zaščitijo pred takšnimi napadi.

ZDA imajo tudi polne roke dela z zaščito lastnih ustanov in volitev pred podobnimi napadi v času, ko jih vodi predsednik, ki tovrstnih ruskih napadov ne priznava ali pa jih skuša aktivno pripisati drugim državam, kot je Ukrajina.