Časnik Finance je v začetku tega tedna poročal, da bo Rastoder, sicer znan predvsem kot lastnik največjega regijskega uvoznika banan Derby, v zadnjih letih pa tudi pomemben nepremičninski investitor, za gradnjo poslovno-trgovskega dela kompleksa Stožic dobil partnerja iz Združenih arabskih emiratov oz. emirata Dubaj.

Družba Eagle Hills naj bi tako prevzela 51-odstotni delež Rastoderjevega projektnega podjetja za dokončanje Stožic, podpis pogodbe za skupni projekt pa naj bi sledil v prihodnjih tednih.

Alabar je prek svetovalca Ivanovića, ki sicer deluje v Zagrebu, danes izrazil »resno razmišljanje« o sodelovanju v projektu, še posebej glede na »obete, ki jih prinaša Ljubljani«.

»Zelo smo veseli, da lahko z vpletenimi stranmi sodelujemo v pogovorih o gradnji trgovskega središča, in veselimo se njihovega napredka,« je dodal.

STA se je za pojasnila obrnila tudi na družbo Eagle Hills, a odgovorov še ni prejela.

Kupili bodo 51-odstotni delež

Družba Eagle Hills sicer med drugim gradi tri milijarde evrov vreden projekt Beograd na vodi, Alabarjev Emaar Properties pa je v preteklosti med drugim investiral v enega najvišjih nebotičnikov na svetu, Burj Khalifa v Dubaju, ter enega največjih nakupovalnih središč na svetu Dubai Mall.

Rastoder je sicer lastnik trgovskega dela ob stadionu in dvorani Stožice postal leta 2017, potem ko je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kupil terjatve do družbe Grep in kot edini ločitveni upnik v stečaju Grepa nato prevzel premoženje, s katerim so bile terjatve zavarovane.

Potem ko je časnik Delo septembra lani pisal, da namerava Eagle Hills kupiti nedokončan trgovski del Stožic, naj bi po navedbah Financ arabski investitorji zdaj prevzeli 51-odstotni delež Rastoderjevega projektnega podjetja, preostanek pa bi šel Rastoderju.

Gradili bodo tudi hotel

Projekt naj bi po pisanju Financ v grobem ostal tak, kot je predviden po prostorskem načrtu, torej trgovsko središče in do sto metrov visok hotel, utegne pa biti še bolj »prostorsko izkoriščen«, torej povečan do skrajnih gabaritov.

Za gradnjo hotela je sicer treba sprejeti še podrobni prostorski načrt. Kot je konec januarja pisal časnik Dnevnik, je projektna družba Derby Tower v lasti družbe Rastoder leta 2018 na občino že dala pobudo za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta, a kot so takrat za časnik povedali na občinskem oddelku za urejanje prostora, investitor drugih aktivnosti ni izvedel, zato niso začeli postopka izdelave sprememb in dopolnitev prostorskega akta.

Rastoder je sicer v zadnjih letih že kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru v Ljubljani in jo prodal srbski Delti, ki je tam zgradila petzvezdični Hotel Intercontinental. Ob tem je vstopil še v druge nepremičninske projekte.

Tako bo Rastoderjeva družba rekonstruirala propadajoči nekdanji hotel Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli. Lasnik Delo danes piše, da naj bi gradbeno dovoljenje dobil kmalu, v Rastoderju pa so za časnik povedali, da se o upravljanju hotela pogovarjajo s francoskim hotelirskim velikanom, skupino Accor. Ta je v Sloveniji že prevzela upravljanje nad dvema hoteloma družbe Terme Maribor.