Dosedanje dolgoročne meteorološkega sevisa AccuWeather so se izkazale za zelo zanesljive, saj so letos prvi, že zelo zgodaj jeseni, napovedali toplo in suho zimo. Tovrsten trend vremena pa napovedujejo tudi v prvi polovici letošnjega leta, saj bomo že aprila in maja ponekod po Evropi občutili prave poletne temperature. Vročinske valove pa bodo nemalokrat presekale hude nevihte in močan veter, ki bi lahko veliko škode povzročal predvsem na zahodu Evrope. Toplo vreme pa bi lahko koristilo kmetom, saj bodo svoje izdelke lahko sejali in pridelali hitreje kot po navadi, treba bo biti le pozoren na morebitna hladna jutra, da pridelki ne bodo pomrznili.

Vročina predvsem od Iberskega polotoka do Nemčije

Toplo in sončno vreme bo omogočalo veliko preživljanja časa na prostem, bo pa prineslo tudi nekaj težav. »Tisti, ki preživijo veliko časa na prostem, se bodo morali soočiti z daljšim obdobjem sezone različnih alergij, saj toplo vreme povzroča zgodnejše cvetenje in brstenje,« je na posledico toplega vremena opomnil meteorolog omenjenega meteorološkega servisa Tyler Roys.

Tople pomladne temperature pa bi se že v mesecu maju lahko spremenile tudi v neprijetno vročino. »Predvidevam, da bo v Španiji in na Portugalskem v drugi polovici maja že prav poletno. Na posameznih območjih se obeta več dni s temperaturo 32 stopinj Celzija ali več,« je še napovedal Roys. Najtoplejšemu delu Španije bi ob koncu meseca maja ali v začetku junija že lahko namerili celo 38 stopinj Celzija.

V drugi maja polovici bo vroče tudi na območju od Pariza do Berlina. Tudi tam bodo že spomladi temperature prešle mejo 30 stopinj.

Vroče vreme vzrok za številne nevihte in močan veter

Čeprav toplo in vroče vreme pozdravlja večina ljudi, pa to vreme prinaša tudi slabosti. Splošna napoved za letošnjo pomlad je nekoliko bolj mokra od običajne, ob tem pa se nad Zahodno in Srednjo Evropo obetajo še hude nevihte. Najbolj prizadeta bodo območja v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in na severozahodu Poljske. Močne nevihte bodo prinašale točo, močan veter, poplave, najmočnejše pa se utegnejo razviti celo v tornado.

Vremenske neprilike, predvsem močan veter, znajo povzročiti številne težave v javnem prevozu in pri dobavi električnega toka. Največja nevarnost pa se obeta v mesecu aprilu in maju.

»Imajo pa nevihte tudi dobro plat. Močno deževje bo namreč napolnilo struge rek pred morebitno poletno sušo,« pozitivno plat izpostavlja Roys.

Na vzhodu grozi suša

Toplo ozračje se bo spomladi nadaljevalo tudi na vzhodu Evrope. Več dni s temperaturami nad 27 stopinj Celzija v maju bo tako moč ujeti vse od Varšave do Minska in Kijeva. Nadpovprečno toplo bo tudi v Litvi, Latviji in Estoniji.

Ker je bila že zima na tem območju bolj suha kot je to običajno, bo nadaljnje toplo in suho vreme v tem delu Evrope povzročilo sušo.

Na Balkanu vse »normalno«

Balkanski polotok je ena redkih regij, kjer bo pomladansko vreme predvidoma povsem običajno za ta letni čas. Ob koncu marca in v začetku aprila bo nad Balkanom precej vlažno, saj ga bodo prečkale številne nevihte. Kljub temu, da bi nevihte lahko povzročile lokalne poplave, pa bo večja količina dežja pomladi prav prišla v poletnih dneh, ko naj bi bilo dežja manj kot v preteklosti.

Na višji vodostaj rek bodo blagodejno vplivale tudi snežne padavine v gorovju, ki bi lahko bile v marcu zelo pogoste. Nevihte, ki bodo prečkale Balkan v prihajajočem obdobju, bodo imele pogosto tudi mogočno spremstvo močnih udarov strel.

V drugi polovici pomladi pa lahko na Balkanu pričakujemo bolj suho vreme in tudi že toplejše temperature.