Ameriški predsednik Donald Trump je doma tarča kritik zaradi pomilostitev več znanih oseb, obsojenih korupcije in poneverb, ob bok temu pa je včeraj prišla novica, da je obljubil tudi pomilostitev ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu, čigar izročitev od Velike Britanije ZDA zahtevajo zaradi izdaje skrivnosti.

Assangeev odvetnik je sodišču v Londonu med včerajšnjo pripravo na zaslišanje dejal, da je Trump Assangeu pomilostitev ponudil v zameno, če javno pove, da Rusija ni imela nič z objavo ukradene elektronske pošte ameriške demokratske stranke med volilno kampanjo leta 2016. Assangeev odvetnik se je pri tem skliceval na izjavo nekdanjega kontroverznega republikanskega kongresnika Dana Rohrabacherja, ki je leta 2017 dejal, da prinaša takšno ponudbo Trumpa.

Bela hiša je to takoj zanikala, tiskovna predstavnica Stephanie Grisham je dejala, da predsednik bivšega kongresnika komaj pozna in da gre za »popolno izmišljotino«. Rohrabacher je imel sicer precej stikov z Rusi in se je znašel v preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve, ki jo je vodil Robert Mueller.

Trditve Assangeevih odvetnikov prihajajo v času, ko je Trump tarča kritik zaradi več drugih pomilostitev, s pomilostitvijo bivšega guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha na čelu. Temu je ostalo še štiri leta zapora, ker je skušal iztržiti čim več za to, koga bo imenoval za senatorja iz Illinoisa, potem ko se je sedež leta 2017 izpraznil po volilni zmagi dotedanjega senatorja Baracka Obame. Trump je tudi izbrisal obsodbo bivšemu šefu newyorške policije Bernardu Keriku, ki je bil obsojen davčne utaje in je zaporno kazen že odsedel, ter spornemu finančniku z Wall Streeta Michaelu Milkenu, ki je dal denar za Trumpovo kampanjo. Trump je pomilostil še nekaj oseb in napovedal, da razmišlja o novih imenih. ba, agencije