Tako evropska kot svetovna nogometna zveza zadnja leta posvečata precej pozornosti boju proti rasizmu, tako na igrišču kot ob njem. Kljub številnim akcijam še vedno prihaja do incidentov, včasih tudi na trenerski klopi. Tokrat je javnost razburil kondicijski trener Mallorce Dani Pastor. Ta je na nedeljski tekmi proti klubu Espanyol iz Barcelone po poškodbi Salva Seville nadomestnega igralca poklical s pomočjo rasistične geste. Kamere so Pastorja namreč posnele, kako je najprej zažvižgal proti igralcem, ki so se ogrevali ob igrišču, nato pa z rokami pokazal poševne oči, da bi igralcem povedal, da gre na igrišče japonski igralec Takefusa Kubo.

Številne je ta poteza seveda razburila, olje na ogenj pa je pozneje prilila še La Liga. Predstavniki prve španske lige so namreč po tekmi v izjavi dejali, da ni šlo za rasizem, temveč zgolj za način, da opozori igralca, ki se je ogreval, »brez kakršnih koli drugih namenov«. Z odgovorom javnost seveda ni bila zadovoljna, zato so se pri La Ligi morali oglasiti še enkrat, poroča CNN. Tokrat so zapisali, da Pastorjeva kretnja ni vsebovala namena, da bi kogar koli užalila, da pa se zavedajo, da je takšna kretnja lahko žaljiva in da se za to opravičujejo. Prav tako se bodo potrudili, da se kaj takega ne bo ponovilo, saj se La Liga »vedno bojuje proti kakršnemu koli rasističnemu, nasilnemu ali ksenofobnemu vedenju ali kakršni koli obliki diskriminacije«. Iz kluba Real Mallorca se na prošnje za komentar niso odzvali, prav tako incidenta ne komentira Pastor.

Rasizma do Azijcev ne prepoznamo

Prvotni odziv La Lige kaže na to, da je rasizem še vedno skrb vzbujajoč fenomen tako v nogometu kot v družbi nasploh, še posebno pa razkriva slepoto belega prebivalstva, ko pride do rasizma, usmerjenega proti Azijcem. Če smo se namreč kot družba naučili, kaj pomeni biti rasističen do temnopoltih ljudi, in če je oponašanje opic ali metanje banan na igrišče temnopoltim igralcem striktno sankcionirano, je rasizem do Azijcev pogosto toleriran ali spregledan. Stereotipiziranje Azijcev je namreč še vedno normalizirano, kar se vidi v šalah, filmih in novicah. Lik karikiranega azijskega soseda v filmu Zajtrk pri Tiffanyju se dolgo časa nikomur ni zdel sporen, čeprav ga je odigral belski igralec Mickey Rooney, lik pa je temeljil na stereotipiziranju Azijcev. Če bi si pobarval obraz na črno, bi se verjetno zdramilo več ljudi.

Podobno se rasizem proti azijskemu prebivalstvu kaže ob izbruhu koronavirusa, ko so ljudje nezaupljivi ne samo do ljudi, ki so bili blizu mesta izbruha, temveč kar do vseh Azijcev, azijskih restavracij in trgovin. V ZDA je prišlo tudi do fizičnega obračunavanja med belskimi in azijskimi otroki, saj so bili slednji obtoženi, da imajo virus, zgolj zato, ker so azijskega rodu. Slepota večine prebivalstva do rasizma proti azijskemu prebivalstvu ne opravičuje ignorance španske prve lige, pomaga pa nam uvideti, da nas kot družbo, vsaj na področju rasizma, čaka še kar nekaj ozaveščanja.

V Nemčiji rasističnega navijača odstranili s tribun

Veliko bolj smo kot družba občutljivi za rasizem, usmerjen proti temnopoltemu prebivalstvu. Prav tako v nedeljo je namreč do incidenta prišlo v Nemčiji, na tekmi med Preussenom Munster in Wurzburger Kickersi. V zadnjih minutah je namreč eden od navijačev začel spuščati opičje zvoke, branilec Leroy Kwadwo, ki prihaja iz Gane, pa je ob tem ustavil tekmo in pokazal na rasističnega navijača. Tega so okoliški navijači takoj prepoznali, osebje na tribuni pa ga je nemudoma odstranilo. Preostali navijači so ob njegovi odstranitvi vzklikali »Nazis raus«, torej »Ven z nacisti«. Kot so potrdili pri klubu iz Munstra, je bil navijač pozneje aretiran.

Kot so po tekmi še sporočili iz kluba, so nad odzivom občinstva, ki je nemudoma izločilo rasističnega navijača, navdušeni. Dodali so, da takšno vedenje ne sodi v nogomet, še zlasti ne na njihov stadion. Predsednik kluba Preussen Munster se je tako jasno distanciral od rasističnega incidenta, po tekmi pa se je tudi opravičil klubu Wurzburger. Po odstranitvi navijača so gledalci in gledalke Kwadwu namenili stoječe ovacije, do njega pa so pristopili igralci obeh klubov in mu ponudili moralno podporo. Na spletni strani kluba je Kwadwo pozneje zapisal, da se zahvaljuje vsem prisotnim za reakcijo na incident, in dodal, da ga takšni primeri še vedno žalostijo, čeprav je bil odziv prisotnih vzoren.