Manj kot mesec dni pred lokalnimi volitvami je Macron v torek dejal, da bo postopno omejil sistem, po katerem Alžirija, Maroko in Turčija pošiljajo imame v Francijo, da pridigajo v mošejah. Po njegovih besedah je sporazum o tem že dosegel z Alžirijo in Marokom, s Turčijo pa še ne. Namesto teh imamov bodo vzporedno povečali število v Franciji šolanih imamov.

Macron namerava omenjeno doseči do leta 2024

Dejal je, da je ukinitev tega sistema izjemnega pomena za omejitev tujega vpliva in zagotovitev spoštovanja francoskih zakonov.

Notranji minister Christophe Castaner je danes pojasnil, da namerava Macron omenjeno doseči do leta 2024.

Predsednik je omenjeno napovedal med obiskom v mestu Mulhouse na vzhodu Francije v okviru boja proti »islamskemu separatizmu«. Napovedal je tudi okrepljen nadzor nad financiranjem verskih ustanov iz tujine, da bi lahko blokirali sumljive projekte.

Ne bo dovolil verskega ali političnega separatizma

Macron je obljubil ostrejše ukrepanje proti radikalizaciji in izolaciji muslimanov od drugih delov francoske družbe.

Izpostavil je, da ni sprejemljivo kršenje zakonov v imenu vere. Zavrnil je politični islam ter ob omembi Turčije dejal, da ne bo dovolil, da bi katerakoli država v Franciji gojila separatizem, pa naj bo verski ali politični. »Ne moremo imeti zakonov Turčije na francoskih tleh,« je zatrdil.

S prihodnjim šolskim letom namerava tudi končati prostovoljni pouk tujih jezikov in kulture narodov migrantov, ki jih izvajajo učitelji, ki jih plačujejo tuje države, ker nad njim ni nadzora. Ta pouk, ki se imenuje Elco, zadeva devet držav (Alžirija, Hrvaška, Španija, Italija, Maroko, Portugalska, Srbija, Tunizija in Turčija) in okoli 80.000 učencev na leto.

Pogovori z omenjenimi državami že potekajo od leta 2016, pouk v okviru Elca pa bodo nadomestili z drugačnim, ki bo bolj pod nadzorom nacionalnega izobraževanja.

»Ne morejo učiti stvari, ki izrecno niso združljive z zakoni republike ali z zgodovino, kot jo mi razumemo,« je pojasnil svojo odločitev Macron.

Predsednik turškega parlamenta: Macronova napoved je znak primitivne islamofobije

Predsednik turškega parlamenta Mustafa Sentop je danes v odzivu Macronovo napoved boja proti islamskemu separatizmu kritiziral kot znak »primitivne islamofobije«. »Francija bi se morala soočiti s svojo rasistično preteklostjo, polno pokolov, namesto da si izmišlja neobstoječega sovražnika, kot je islamski separatizem«, je tvitnil Sentop.