Prvo so priborili študenti z demonstracijami proti takratnemu Beogradu. Leta 1938 je nastala izjemna Plečnikova mojstrovina.

Povzeto po spletni strani NUK naj bi bila nova univerzitetna knjižnica (NUK II) najuglednejši spomenik slovenski državnosti, prvi javni prostor kulture in znanja, zgrajen v samostojni Sloveniji. Skupaj s Plečnikovo palačo naj bi bila most med preteklostjo in prihodnostjo: dva pola slovenske identitete, dvojica, ki bo predstavljala našo zgodovino in odpirala pot v prihodnost.

Zakaj že trideset let čakamo? je bil naslov zadnje meni znane tematske oddaje na radiu Ars, ki jo je vodila Martina Černe že pred slabim letom, 14. marca 2019. Odgovora vse do danes nisem zasledil.

So pa nam dali odgovor naši »mlajši krščanski bratje«, Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, ki so zgradili to, česar mi ne zmoremo. Ob sedanjih debatah o strahu pred avtoritarnim vodenjem Slovenije nam je pred nosom zrastel center z denarjem iz strogo avtoritarne države.

Menim, da bi namesto dveh bleferskih belih betonskih stebrov sprave v sodelovanju s tako čislano Evropo zgradili NUK II, resnični steber naše samozavesti.

Marjan Zavšek, Laško