»Da bi bila Evropa slišana na mednarodnem prizorišču, mora imeti vodilno vlogo v vesolju,« so poudarili Juha-Matti Liukkonen, Arthur Sauzay in Sebastian Straube s francoskega inštituta Montaigne. »Vesolje je postalo geostrateško vprašanje in izraz mehke in trde moči, tako politično kot gospodarsko,« so dodali.

»S tem, ko se odvisnost od satelitov povečuje, je zaščita te infrastrukture postala nujnejša,« so poudarili, piše na spletni strani inštituta. Sateliti so med drugim pomembni pri navigacijskih sistemih, obrambi in tudi telekomunikacijah, so pojasnili.

Zato digitalni velikani, tako ameriški kot kitajski, vlagajo milijarde dolarjev v nove projekte, kot so konstelacije več tisoč satelitov za storitve povezljivosti. Evropska podjetja medtem niso sposobna tolikšnih vlaganj, zato mora biti evropska vesoljska industrija bolj odprta za nove projekte in financiranje, ki niso povezani z vesoljem.

Strokovnjaki so pozvali h konkretnim ukrepom na področjih strateške neodvisnosti, tehnološkega in industrijskega vodenja ter geopolitičnega pozicioniranja.

Med drugim predlagajo, da vzpostavijo evropsko avtonomijo v upravljanju vesoljskega prometa z razvojem zmogljivosti, kot so radarji in teleskopi. Poleg tega mora Evropa prevzeti vodilno vlogo pri malih satelitih. Predlagajo pa tudi, da EU prevzame vodilno politično vlogo na področju vesolja v mednarodnih odnosih.