Novo mesto. »Vse barake naokrog so se stresle. Tako močno je počilo,« so hiteli pripovedovati prebivalci romskega naselja Brezje pri Novem mestu o dogodku, ki se je zgodil 14. februarja okoli 13. ure. V rokah 15-letnika je razneslo ročno bombo, posledice so strašne. Zaradi hudih raztrganin na rokah so mu amputirali štiri prste na desni in enega na levi roki, dobil je hude opekline po rokah, nogah, glavi, opekline dihalnih poti, močno poškodovani sta tudi obe očesi. Takoj po prihodu v bolnišnico so ga operirali, operacija je po pripovedovanju svojcev trajala šest ur. Kot pravijo, bo v bolnišnici najbrž še kar nekaj časa.

Razstavljala vsak svojo bombo

»Že dlje časa sem znanca iz sosednje vasi prosil za odpadno železo. Najprej ni bil za to, potem pa me je en večer prejšnji teden poklical in rekel, naj pridem. Prikolica z železom je potem dva, tri dni stala pred lopo. V petek pa sva šla z najmlajšim sinom pobrskat, kaj vse sploh je med tistim železjem,« pripoved začne 53-letni Roman Novak. S sinom sta najprej zaboje z železjem prestavila v lopo, nato pa jih začela pregledovati. »Nisem točno vedel, kaj sploh ima sin v rokah, ko je naenkrat strahovito počilo. Raztrgalo mu je dlan, tudi po obrazu in nogah je bil ves krvav,« s tresočim glasom doda Novak. S svojci je hudo ranjenega sina naložil v avto in ker je bila na cesti gneča, so se najprej odpeljali do policijske postaje, od koder so jih policisti nato pospremili do urgentnega centra, pripoveduje Novak. Pokaže nam cel kup ran na rokah, ramenih, trebuhu, obrazu. Pravi, da bi moral tudi sam še ostati v bolnišnici, a je hotel domov. Ko pomisli na sina, najmlajšega od štirih otrok, ga premaga jok. Zaveda se, da bi ga lahko tudi izgubil.

Kako sta oče in sin prišla do bomb, policisti še preiskujejo. Doslej so ugotovili, da sta na dvorišču pred barako očitno razstavljala vsak svojo bombo. Očetu je uspelo, sinu ne. Kot dodaja France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto, preiskujejo kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem ali razstrelivom, za kar je zagroženih do pet let zapora, ter kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za katero je zagroženih do deset let zapora. Trenutno sta ovadena tako oče kot sin.

Ne dotikajte se!

Po besedah Matevža Gladka z oddelka za protibombno zaščito specialne enote je šlo za italijanski ročni bombi iz druge svetovne vojne, tako imenovani paradajzarici. Po obvestilu o eksploziji so najprej odredili zavarovanje kraja, kajti po takšni eksploziji lahko vedno ostanejo še kakšni nevarni deli, ki lahko poškodujejo ogledno skupino, pojasnjuje Gladek. Po ogledu kraja dogodka in bližnje okolice so pripadniki specialne enote na bližnjem travniku »poskrbeli« še za drugo bombo in jo uničili.

Gladek ob tem občanom, ki naletijo na neeksplodirano ubojno sredstvo ali predmet, za katerega sumijo, da je lahko nevaren, svetuje, naj se umaknejo in o najdbi takoj obvestijo policijo oziroma center za obveščanje. »Ko občani najdejo tak predmet, naj se ga nikakor ne dotikajo, saj gre lahko za ostanke vojne in nikoli ne vemo, v kakšnem stanju je. Že nepravilen premik lahko povzroči eksplozijo in posledično hude poškodbe ali celo smrt.« Kot pravi, je večina najdenih neeksplodiranih ubojnih sredstev znotraj zelo dobro ohranjenih, problem pa je, da je bodisi varovalka v slabem stanju ali pa je že aktivirana, tako da že majhen premik povzroči reakcijo v napravi oziroma eksplozijo. Letno obravnavajo okoli sedem do deset eksplozij takšnih predmetov, bodisi da gre za nesrečo bodisi kriminalno ozadje, bila pa so leta, ko so obravnavali tudi do 24 takšnih primerov. »Skoraj vsako leto pa se zgodi kak primer, ko ljudje najdejo tak predmet, ga poskušajo doma razstaviti in pri tem kdo umre.«