Sirske vladne sile z rusko podporo od začetka tega meseca pospešeno prevzemajo nadzor nad cestnimi povezavami Damaska in Homsa z Alepom. Danes pa so z obnovljeno letalsko povezavo med glavnim mestom in Alepom ter z vladnimi predstavniki in novinarji na krovu prvega poleta po letu 2012 simbolično sporočili svetu, da so bila pričakovanja o koncu Asadovega režima prenagljena. Če odmislimo skrajni sirski vzhod v kurdskih rokah, predstavlja zadnji žep upora proti Asadu zdaj že močno zožena enklava v pokrajini Idlib, kjer se je znašlo več sto tisoč beguncev pred režimsko vojsko ter na tisoče pripadnikov različno obarvanih uporniških skupin in milic, ki so nasledek mednarodnega reševanja katastrof ob vojaških spopadih.

Idlib je zato zlasti za Turčijo dvojna tempirana bomba. Na eni strani se ji obeta nov begunski val z do 700.000 nesrečniki ob dosedanjih 3,6 milijona, kolikor se jih je od izbruha državljanske vojne v Siriji že zateklo čez mejo. Po drugi strani pa se je Ankara izkazala kot ne najbolj zvest zaveznik protirežimske Svobodne sirske armade (TSFA). Slednjo je izkoristila v obračunih s Sirskimi demokratičnimi silami in njihovim jedrom, kurdsko YPG, na sirskem severovzhodu, potem pa v lani izbojevani tamponski coni ob meji, od koder so pregnali Kurde, nadzor prepustila Asadovim silam z rusko podporo.

Moskva pa ob Asadovem poskusu čiščenja zadnjega pomembnega žepa upora proti režimu v Idlibu očitno nima posluha za turške bojazni. Zunanji minister Sergej Lavrov je na današnji tiskovni konferenci po neuspešnih pogovorih s Turčijo o umirjanju napetosti dejal, da sirske vladne sile zgolj uresničujejo dosedanje sporazume in se odzivajo na provokacije tamkajšnjih militantnežev. V eni takih »reakcij« je bilo pred dnevi ubitih trinajst turških vojakov, ki so tam nameščeni od dogovora z Rusijo leta 2018 o postavitvi opazovalnic za nadzor premirja v Idlibu. Tega sicer vladna vojska in protirežimske skupine nenehno kršijo. Povod za širšo vojaško operacijo je Asad dobil, ko je v Idlibu konec lanskega leta glavni nadzor prevzela skupina Tahrir Al Šam oziroma Organizacija za osvoboditev Levanta, svojčas veja Al Kaide v Siriji, v katero so se zatekli tudi džihadisti iz Fronte Al Nusra.

Turški poseg le vprašanje časa

Ofenziva sirskih vladnih sil se ne ozira na civilne žrtve. Na njenem udaru so bile v minulih dneh tudi bolnišnice. Številni v Idlibu nastanjeni begunci so se v zimskih razmerah tako že podali proti meji s Turčijo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da pogovori z rusko stranjo o ustavitvi vojaških operacij Damaska niso pripeljali nikamor in da je turško posredovanje samo »vprašanje časa«. Poslancem vladajoče stranke je dejal, da je Turčija odločena v Idlibu zagotoviti varno cono ne glede na ceno, dodal pa je, da se pogajanja z Moskvo o tem nadaljujejo, čeprav je hkrati priznal, da pri sogovorniku ni našel posluha za turške zahteve. Glavna med njimi je, da se sirske sile do konca februarja umaknejo iz pokrajine in prekinejo vse vojaške operacije. »Idliba ne bomo prepustili (sirskemu) režimu, ki ne dojame naše odločenosti, niti komur koli drugemu,« je dejal Erdogan s povednim dodatkom: »Odštevamo, pošiljamo svoja zadnja opozorila!«

Moskva se je na Erdoganove grožnje odzvala z opozorilom pred morebitnimi turškimi napadi na sirske vladne sile. Za najslabši scenarij v napetih razmerah je razglasila kakršno koli operacijo proti zanjo legitimnim oblastem in oboroženim silam v Siriji. Se je pa zavzela za turško posredovanje proti tamkajšnjim terorističnim skupinam v skladu z obstoječimi dogovori.