Huawei je tožbo vložil lani, in sicer na podlagi očitkov, da ameriški kongres ob podpori zakonu, ki ameriškim zveznim agencijam prepoveduje nakupe njegove opreme in storitev ter sodelovanje z njegovimi strankami, ni ponudil nobenih dokazov, ki bi utemeljevali tako odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A sodišče je izpostavilo, da Huawei nima nobene ustavno zajamčene pravice do pogodbe z ameriško zvezno oblastjo. Prepoved je bila upravičena v kontekstu kongresne preiskave »o potencialni grožnji zoper nacionalno kibernetsko varnost«, je zapisal ameriški okrožni sodnik Amos Mazzant. V Huaweiju so nad razsodbo razočarani. Kot so napovedali, bodo še naprej preučevali svoje pravne možnosti. Washington je dolgo trdil, da bi lahko kitajski tehnološki velikan predstavljal varnostno grožnjo ZDA, posebej v luči ozadja njegovega ustanovitelja Rena Zhengfeija. Ta je bil namreč nekoč kitajski vojaški inženir.

Ameriške oblasti so opozarjale, da bi lahko Huaweijeve sisteme nadziral Peking in prek njih vohunil za drugimi državami. Poleg tega bi lahko prekinil kritično pomembne komunikacije, so navajale.

Zaskrbljenost Bele hiše se je še povečala, ko je Huawei postal vodilni svetovni ponudnik opreme za telekomunikacijska omrežja in eden največjih ponudnikov pametnih telefonov na svetu. Kitajski tehnološki gigant naj bi odigral tudi vodilno vlogo pri vzpostavitvi omrežja pete generacije (5G). ZDA so minuli teden Huawei obtožile še, da se že desetletja trudi krasti skrivnosti ameriških podjetij.

V torek izgubljena Huaweijeva tožba pa ni edina. Decembra lani je namreč na ameriškem sodišču vložil tudi zahtevo za razveljavitev ukrepa Zvezne komisije za komunikacije (FCC), ki je ameriškim podjetjem, ki sodelujejo s Huaweijem in kitajskim ZTE, onemogočila dostop do proračunskega denarja za vzpostavljanje omrežja.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem že maja lani podpisal izvršni ukaz, ki je ameriškim podjetjem prepovedal uporabo opreme Huaweija in ZTE, a je uveljavitev ukrepa v okviru merjenja moči pri pogajanjih o rešitvi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko že večkrat preložil.