Stormzy si je naziv najboljšega britanskega glasbenika prislužil že drugič zapored, medtem ko je žirijo za nagrade najbolj prepričala Mabel, ki je nagrado prejela 30 let po tem, ko je na podelitvi dva brita prejela njena mati Neneh Cherry, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za presenečenje so med nagrajenci poskrbeli Foals, ki so brita za najboljšo britansko skupino spodmaknili zasedbama Coldplay in Bastille, medtem ko je raper Dave prejel nagrado za kritiško dobro sprejeti album Psychodrama.

Dave je poskrbel tudi za politično kritičen nastop. Izvedel je skladbo Black, ki ji je za priložnost dodal nov verz, v katerem je britanskega premiera Borisa Johnsona označil za »pravega rasista«, piše francoska tiskovna agencija AFP. Sicer je večer minil tudi v luči kritik, da je bilo med nominiranci v mešanih kategorijah (za album, skladbo ali novinca leta) premalo glasbenic. Za skladbo leta je bila razglašena Someone You Loved Lewisa Capaldija, škotski kantavtor pa je bil nagrajen tudi v kategoriji najboljši mladi umetnik.

Za najboljšega mednarodnega izvajalca in izvajalko sta brita prejela Billie Eilish in Tyler, The Creator. Billie Eilish, ki je že v začetku meseca slavila na grammyjih, je v torek zvečer premierno predstavila skladbo iz novega filma o Jamesu Bondu No Time To Die, spremljali pa so jo brat Finneas O'Connell ter Hans Zimmer in Johnny Marr.

Med nastopajočimi, ki so navdušili občinstvo v londonski Areni O2, so bili tudi nagrajeni Mabel, Lewis Capaldi in Stormzy. Ob koncu podelitve je oder zasedel Rod Stewart, ki je s člani nekdanje skupine The Faces Ronniejem Woodom in Kenneyjem Jonesom izvedel skladbo Stay With Me, še navaja dpa.