Po poročanju medijev je Draščič danes poudaril, da bi zahtevani dvig plač za družbo pomenil neposredno izgubo, zato ga ne more sprejeti. »Razumem zahteve sindikata. A kot direktor kaj takšnega težko dovolim, saj sem odgovoren tudi za poslovanje,« je izpostavil v izjavi, ki jo je v video obliki objavil spletni portal Regional obala.

Dodal je, da je podjetje, ko je pred približno devetimi meseci prevzel njegovo vodenje, ustvarjalo okoli 200.000 evrov izgube. »V tem času sem to izgubo saniral in pripeljal podjetje na pozitivno raven,« je dejal. Izpostavil je, da cen komunalnih storitev niso dvignili.

Pogajanja s sindikati trajajo že več mesecev

O dvigu osnovne plače se z delavci pogovarjajo od 27. decembra, je dejal. Sam je sindikatu predlagal iskanje druge poti prek iskanja notranjih virov, prerazporeditev, upokojitev in podobno. A namesto odgovora je dobil stavkovne zahteve, je povedal.

Glede zahteve delavcev o ureditvi kolektivnega nezgodnega zavarovanja je prvi mož javnega podjetja dejal, da se s sindikatom pogajajo že več mesecev in da ima sindikat na mizi že konkretno ponudbo, ki je oblikovana na podlagi zahtev sindikata in sprejemljiva za vodstvo. Zato ga ta zahteva »nekoliko čudi«.

Kot največji problem delovanja direktorja pa je Draščič izpostavil vmešavanje in vpletanje nadzornega sveta v poslovanje podjetja. »To ni funkcija nadzornega sveta, njegova funkcija je nadzorna. Nadzorni svet se v samo poslovanje ne vmešava,« je dejal. Problematične se mu zdijo tudi zahteve po raznih poročilih, ki naj bi jih nadzornikom predložil v zelo kratkem času, tudi če podatki niso na voljo.

Delavci Marjetice napovedali stavko 25. februarja

Irena Jaklič Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je poudarila, da so pričakovali, da bo delodajalec najprej spregovoril z njimi. »Ne pa da se je zavil v molk do izjave za medije, s sindikatom in stavkovnim odborom pa še ni spregovoril besede,« je povedala za Radio Slovenija.

Delavci Marjetice Koper so za 25. februar napovedali stavko, ki bo trajala do izpolnitve delavskih zahtev. Med stavko naj bi opravljali le nujen obseg del, kar se nanaša na kanalizacijsko in pogrebno službo, odvoz smeti pa bi izvajali le pri javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi za ostarele in zdravstveni domovi.