»Prvič po letih smo pri večjih političnih vprašanjih spet polni upanja,« je dejal na ruski konferenci nemškega gospodarstva v Berlinu. Ob tem je spomnil na napredek v konfliktu med proruskimi separatisti in ukrajinskimi oblastmi na vzhodu Ukrajine ter zatrdil, da je nemška vlada odločena in pripravljena okrepiti gospodarsko sodelovanje z Rusijo, je dodal.

Ob tem je kritiziral ZDA zaradi uvedbe dodatnih sankcij, ki so uperjena zoper Severni tok 2. Na drugi strani pa sankcij EU proti Rusiji ni komentiral. Evropska unija je sicer kljub določeni oživitvi mirovnega procesa na vzhodu Ukrajine konec lanskega leta podaljšala sankcije do konca julija.

Altmaier je še poudaril, da se pri nemških podjetjih zaznava večja pripravljenost vlaganja v Rusijo. Zato je pozval k okrepitvi dialoga med državama. Med drugim se bo zavzel za oblikovanje nemško-ruske delovne skupine o energetski politiki. Prepričan je tudi, da bo potreba po zemeljskem plinu rasla, sedaj ko počasi iz ugašajo jedrske in termo elektrarne.

ZDA in vzhodne evropske države zavračajo projekt Severni tok 2, saj so prepričane, da bo to vodilo v preveliko energetsko odvisnost od Rusije.