Predlog novele zakona o varstvu okolja je v 14-dnevni javni obravnavi, ki se bo iztekla v sredo. Gre za drugo javno obravnavo; prva, enomesečna, je potekala lani poleti.

V GZS so danes izrazili kritiko do dejstva, da je rok za javno obravnavo tako kratek. "Po sedmih mesecih tišine je ministrstvo, kljub zelo obsežni tematiki, omogočilo samo skrajšano, 14-dnevno javno razpravo. Nenavadna naglica pri tako pomembnem zakonu vzbuja v strokovnih in gospodarskih krogih nezaupanje in zadržanost," so poudarili.

Na okoljskem ministrstvu so sicer obljubili, da bodo po izteku sedaj postavljenega 14-dnevnega roka podaljšali možnost podajanja komentarjev do 6. marca.

Gospodarstvo pa je kritično tudi do same predlagane vsebine. "Na GZS po hitrem pregledu ocenjujemo, da so bili že julija podani predlogi gospodarstva ter strokovne in tehnična javnost večinoma prezrti, kar postavlja pod vprašaj smiselnost javnih razprav in pozive ministrstva, da deležniki podamo svoje pripombe in predloge," so zapisali. Ministrstvu so očitali tudi površnost in hitenje pri pripravi zakona, ki je po njihovem "obsežen in nepregleden".

»Strah pred odpadki in njihovo predelavo od ministrstva prehaja na širšo javnost«

Zbornica navaja tudi, da se bo po prvih strokovnih ocenah stanje na področju odpadkov v Sloveniji z novelo še poslabšalo. "Pripravljavci zakona so ponovno pokazali, da odpadkov ne vidijo kot surovin krožnega gospodarstva, temveč kot smeti, ki jih je treba prepovedati in omejiti. In se, če se le da, pretvarjati, da jih ni, ali se delati, da so problem nekoga drugega," so kritični.

"Strah pred odpadki in njihovo predelavo od ministrstva prehaja na širšo javnost. V javnosti narašča odpor do predelave kakršnekoli vrste odpadkov na kakršenkoli način, čeprav odpadke proizvajamo vsi in ima njihova predelava lahko veliko vrednost," so opozorili v GZS.

Po oceni zbornice bodo nove, pri nas še nepreverjene sistemske rešitve na področju odpadkov, ki jih prinaša novela, "občutno vplivale na gospodarstvo in tudi na širšo družbo". Novela, kot so prepričani, še ni zrela za sprejem na vladi ali v državnem zboru. Vladi in pristojnemu ministrstvu predlagajo, da zapisane rešitve naprej preverijo v praksi na dejanskih primerih iz gospodarstva, v sodelovanju s strokovno in tehnično javnostjo.

"V imenu članov GZS zahtevamo, da vlada v odstopu sprememb zakona o varovanju okolja ne sprejme, dokler ne bodo usklajene s ključnimi deležniki," so še poudarili.

Novela zakona o varstvu okolja prinaša najpomembnejše spremembe na področju proizvajalčeve razširjene odgovornosti. V sistemu ravnanja z odpadki določa, da proizvajalci v določenih tokovih za odpadke, ki nastanejo iz njihovih proizvodov, ne bodo odgovorni le finančno, ampak tudi organizacijsko. Če bo podjetje za svoje odpadke pooblastilo drugo organizacijo, bo ta morala delovati kot podaljšana roka proizvajalcev "in ne kot oseba z lastnimi interesi, ki odstopajo od interesov proizvajalcev".

Še naprej novela določa, da tako organizacijo ustanovijo in imajo v lasti le proizvajalci določenih istovrstnih proizvodov, za katere velja razširjena odgovornost. Organizacija izvaja skupno izpolnjevanje obveznosti kot nepridobitno dejavnost.

Na ministrstvu za okolje in prostor so se za uvajanje novega sistema odločili, potem ko se je zaradi neprevzemanja s strani družb za ravnanje z odpadno embalažo komunalna odpadna embalaža začela kopičiti pri komunalah. Država je težave začasno reševala z interventnim odvozom, za katerega je tudi sama krila stroške.