Se spravljate k pripravi krofov in vas vso tisto čakanje, vzhajanja … čisto nič ne mika? Pripravite churrose! Te krofom podobne male paličice dišečega testa, pomočene v čokolado, res začarajo.

Ti mali churrosi so fenomenalni. Poglejte si, kako jih pripraviti:

-Priprava enostavnega paljenega testa

Testo za pripravo churrosov je pripravljeno v dobrih 15-ih minutah! Brez dooolgega čakanja, brez kompliciranih postopkov in brez posebnih sestavin. Potrebujete le vodo, maslo, moko in jajca! Najprej v vodi stopitemaslo, v masleno mešanico vmešate moko in počakate 10 minut. Nato v maso postopoma dodajate jajci in to je to!

-Cvrenje

Olje morate segreti na 175°C, da je res vroče. Seveda pazljivo! Nato pa male kačice s čistimi škarjami narežite v olje in približno 5 minut cvrete, da se lepo zlato obarva. Za cvrenje uporabite rastlinsko olje, najboljše kar repično olje. Po cvrenju olje le precedite, ohladite in shranite do naslednjič!

-Okraševanje

Ocvrte churrose najprej položite na kuhinjsko brisačo, nato pa povaljajte v mešanici sladkorja in cimeta. In churrrosi so pripravljeni!

-Pomakanje v čokoladno pomako

Za pomakanje churrosov čokoladno pomako pripravite tako, da najprej segrejete smetano, potem pa vanjo položite čokolado, malo soli in po želji še kave, malo počakate in nato zmešate v svilnato pomako.

Tako enostavno je to. Potrebujete le kakšnih 30 minut in fenomenalna sladica je pripravljena. Ker potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, lahko to sladico pripravite tudi za nenapovedane goste.

Odlična sladica, ki je alternativa krofom, so tudi enostavni kolački s trojno čokolado (oz. simpl fancy krofi).

Pa dober tek!

Še več idej za sladice najdite na spletnem mestu www.sitfit.si pod oznako sladice.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za paljeno testo:

250 ml vode

75 g masla

125 g pšenične bele moke

2 jajci

1 žlička vanilijeve paste ali esence

Sestavine za okraševanje in pečenje:

2 žlički cimeta

2 žlici sladkorja

približno 0,5 rastlinskega (najbolje repičnega) olja za cvretje ali stopljenega gheeja

Sestavine za čokoladno pomako:

125 ml sladke smetane

150 g (temne) čokolade

1 žlička vanilijeve paste ali esence

1 žlička kave (neobvezno)

ščepec soli

PRIPRAVA

Pripravite paljeno testo: V kozico dajte vodo in maslo in segrejte, da voda zavre in se maslo stopi. Nato dodajte moko in mešajte približno 2 do 3 minute, da mešanica postane kepa in odstopa od kozice. Nato kozico odstranite s štedilnika in pustite, da se 10 minut hladi. Potem v kepo umešajte najprej eno jajce, nato pa še drugo in obakrat zelo dobro premešajte.

Churrose specite: Paljeno testo prenesite v vrečko z zvezdastim nastavkom (ali v navadno vrečko za vlaganje, ki ji odrežite eno konico). Olje segrejte na 175°C, nato pa v segretega polagajte po približno 5 cm velike kose testa – prekinite jih s čistimi škarjami. Pecite jih približno 5 minut na eni strani, nato pa jih obrnite in specite še na drugi strani.

Pripravite sladkorni posip: Sladkor zmešajte s cimetom, nato pa mešanico razporedite na plitek krožnik. Pečene churrose najprej za minuto odložite na s papirnato brisačo obložen krožnik, nato pa še v cimetovo mešanico in jih v njej povaljajte, da se cimetova mešanico oprime celotnega churrosa.

Pripravite čokoladno pomako: Čokoladno pomako pripravite tako, da najprej do vretja in nič več segrejte sladko smetano, nato pa vanjo umešajte čokolado, vanilijevo pasto, sol in kavo in dobro premešajte, da se čokolada stopi in pomaka postane svetleča.

Postrezite: Še tople churrose (čeprav so odlični tudi sobne temperature!) postrezite s toplo (pravzaprav je dovolj, da je pač tekoča) čokoladno pomako in uživajte.