Srbija ima nov politični škandal. K dolgi vrsti dosedanjih, v katere je po pisanju tednika Nin vpletena polovica ministrov – od plagiatov doktorskih nalog prek navzkrižja interesov do zlorabe položaja – je novega prispeval srbski obrambni minister Aleksandar Vulin. V svojem prispevku, ki ga je pred tremi dnevi poslal državni tiskovni agenciji Tanjug, je ostro odgovoril svojem predhodniku na ministrskem položaju Draganu Šutanovcu (opozicijska Demokratska stranka) zaradi njegovega polemičnega članka v tedniku Nedeljnik. V njem je Šutanovac, ne prvič, kritiziral razmere v srbski vojski in vojaške odnose z Rusijo. Vulin je opozoril, da gre za stalne, zlonamerne in zlagane trditve, članek Šutanovca pa »ni prispel naključno v tem trenutku, saj je na obisk prihajal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, cilj Šutanovca pa je skvariti odlične odnose«.

Njuna polemika je pogosta in ne bi pritegnila večje pozornosti, če ne bi minister Vulin polemiziral s stališči v članku, ki sploh še ni bil objavljen. Dostopen je bil samo na elektronski pošti, namenjeni glavnemu uredniku tednika Nedeljnik. Opozicijski politiki in mediji so obdolžili ministra, da so članek prestregle tajne službe, ki po njihovem ves čas prisluškujejo nasprotnikom Aleksandra Vučića in njegove Srbske napredne stranke. Prvi poskus pojasnila, da je članek posredoval ministrov »prijatelj«, je bil sprejet s kislim nasmehom. Minister in njegova predstavnica za stike z javnostjo sta se čedalje bolj zapletala.

Grozi kadrovska metla

Vulin je poskusil s »protinapadom« in je Šutanovca obdolžil, da je v času svojega ministrovanja večkrat preprečil objavo njemu nenaklonjenih člankov in zato nima pravice nikogar obtoževati. Hkrati pa je napovedal ustanovitev skupine, ki »naj razišče, kako je prišel do Šutanovčevega neobjavljenega članka«(!?). Nov spodrsljaj pa si je privoščila ministrova predstavnica za stike z javnostjo, ki je objavila očitno z ministrom ne ravno skoordinirano »pojasnilo«, da se je Vulin »odzval na intervju Šutanovca v časopisu Kurir, ne pa na neobjavljeni članek v Nedeljniku«. Mogoče bi to javnost še pogoltnila, a kaj, ko Vulin polemizira s temami, ki jih Šutanovac v omenjenem intervjuju sploh ne omenja.

Kaže, da je tudi predsednik Vučić ugotovil, da mu zadeve uhajajo z vajeti in da mu afere, ki jih je nekatere tudi sam proizvedel, ogrožajo priljubljenost. Zato je napovedal, da bo po aprilskih volitvah, ki jih bo, kot pravi, nedvomno dobil, kar nekaj ministrov pa tudi politikov na nižjih ravneh, predvsem županov iz vrst njegove SNS, moralo oditi.

Naveličal se je, pravi, da jih kliče po telefonu in jih ne more priklicati. Če se ne odzovejo niti predsedniku, kako lahko komunicirajo z ljudstvom? V dobro voljo ga prav gotovo ni spravil dokumentarec televizije N1 o Vučićevi politični karieri, v katerem je srbski predsednik predstavljen kot v demokrata preoblečeni Vojislav Šešelj, čigar občudovalec je Vučić vsekakor bil. Njegovi pristaši pa so nezadovoljni z dokumentarcem v Nišu močno poškodovali službeno vozilo televizije N1.