Le deset dni po praznovanju 110. obletnice ustanovitve je Ameriška skavtska organizacija (Boy Scouts of America, BSA) v torek v Delawaru vložila prošnjo za razglasitev stečaja. V zadnjem desetletju je organizacija izgubila četrtino članov, vzrok za največji osip predstavlja na stotine obtožb spolnih zlorab, ki segajo desetletja nazaj. Več ameriških držav je namreč po vzponu gibanja #MeToo/#JazTudi odstranilo pravne ovire, ki so dotlej onemogočale tožbe starih obtožb o spolni zlorabi otrok. Bankrot bo skavtom omogočil prenos vseh tožb na eno sodišče, s tem pa bodo, namesto da bi porabljali sredstva za vsak primer posebej, lahko skušali priti do skupinske izvensodne poravnave. Obenem so zaradi vložitve prošnje za stečaj ustavljeni vsi pravdni postopki zoper organizacijo. »To je prava tragedija,« se je na manever odzval odvetnik Paul Mones, ki v individualnih tožbah zoper skavte zastopa na stotine domnevnih žrtev. »Ti mladi fantje so zaprisegli k poslušnosti, poštenosti in spoštovanju organizacije. Mnogi so besni, da tega niso bili deležni sami ter da jih BSA ni zavarovala tako, kot bi morala,« je ogorčen.

Z molkom omogočali zlorabe

Na stotine tožnikov organizacijo namreč obtožuje, da bi lahko preprečila zlorabe, pa jih ni. Obtožbe se raztezajo vse od dotikanja genitalij, prek spolnih napadov do posilstva. Paul Turley se je leta 1977 kot enajstletnik pridružil organizaciji. Še sanjalo se mu ni, da se mu bo življenje obrnilo na glavo. Skrivnost je v sebi nosil 42 let, nato pa, da bi morda rešil kakšnega drugega otroka, končno prekinil molk. »Ker nisem imel svoje uniforme, mi jo je prijazno ponudil vodja Michael, a sem se moral vanjo preobleči v njegovi pisarni. Takrat mi je potisnil roko v spodnjice in me otipaval,« je pripovedoval za CNN. Moškega so zaradi spolne zlorabe več mladoletnih dečkov kmalu zatem obsodili na zaporno kazen, a se je sčasoma izkazalo, da je organizacija vedela zanje in jih prikrila oziroma storila nič. Zbirali naj bi celo dokumente o »perverznežih«, potencialnih spolnih plenilcih, a so jih odložili na dno predala ali uničili. »Obrnili so se stran, s čimer so omogočili dolgoletno zlorabo,« je ob vložitvi tožbe v Kaliforniji januarja letos komentiral odvetnik Spencer Lucas.

V sicer nepovezanem primeru v Minnesoti je priča, nekoč zaposlena v organizaciji, lani na sodišču povedala, da so skavti med letoma 1944 in 2016 iz svojih vrst nagnali nekaj več kot 7800 oseb, ki naj bi spolno zlorabile 12200 žrtev.

Ne bodo mogli povedati svoje zgodbe

Organizacija sicer spolnega nasilja ne zanika, v njej so večkrat poudarili, da verjamejo obtožbam, se opravičujejo oškodovancem in žrtve spodbujajo k prijavam nasilja. »Zgroženi smo, da je nekdo naš program izrabil za zlorabe nedolžnih otrok. Nekaterih primerov v preteklosti morda res nismo primerno izpeljali, a smo v zadnjih letih na tem področju storili pomembne in učinkovite korake,« so zapisali v obvestilu za javnost. Prejšnji teden so oznanili partnerstvo z organizacijo za pomoč žrtvam spolnih zlorab in se še enkrat opravičili za preživeto trpljenje.

A bi že napoved bankrota, zaradi katere so se ustavili vsi pravdni postopki, za domnevne žrtve lahko pomenila izmikanje prevzema odgovornosti organizacije za zlorabe, ki so se desetletja dogajale pred njihovimi nosovi. »Žrtve bodo izgubile pravico do sojenja, ne bodo imele priložnosti povedati svoje zgodbe, kar za mnoge predstavlja katarzo,« pa je pojasnil odvetnik Michael Pfau, ki v Seattlu zastopa 300 domnevnih žrtev zlorab.