Zaradi epidemije koronavirusa so na Kitajskem v zadnjih tednih zaprli veliko tovarn, poleg tega pa so razne omejitve, ki so jih uvedle oblasti, vplivale tako na zasebno potrošnjo kot tudi na potovanja prebivalcev azijske velesile.

Apple je dogajanje prizadelo dvojno. Iz Kitajske namreč prihaja velik del sestavnih delov Applovih naprav, ki jih tam tudi izdelujejo. Zaprtje tovarn, ki jih zdaj vnovič zaganjajo počasneje od pričakovanj, je tako neposredno vplivalo na proizvodnjo. Obrati, kjer izdelujejo Applove naprave, so sicer zunaj najbolj prizadetih območij, a oblasti so preventivno v večini države podaljšale siceršnje kolektivne dopuste ob kitajskem novem letu.

Poleg tega pa je kitajski trg za kalifornijskega velikana tudi strukturno zelo pomemben, zaprtje Applovih trgovin je vplivalo na prodajo. Zdaj trgovine spet odpirajo, a le postopno.

»Beležimo počasnejšo vrnitev k normalnim pogojem delovanja, kot smo predvidevali. Posledično pričakujemo, da nam ne bo uspelo izpolniti napovedi prihodkov v prvem letošnjem trimesečju,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij v sporočilu za javnost zapisal Apple.

Za koliko so prihodki nižji, ni znano

Apple je sicer ob koncu 2019 za prve tri mesece novega leta napovedal prihodke v višini od 63 do 67 milijard dolarjev, kar je od približno 58 do skoraj 63 milijard evrov.

Koncern danes ni razkril, za koliko naj bi bili prihodki nižji od napovedi, so pa podčrtali, da naj bi bil upad le prehodnega značaja. V enakem obdobju 2019 je sicer gigant ustvaril 58 milijard dolarjev prihodkov.

Omenjeno dogajanje na Kitajskem bo po Applovih opozorilih prehodno negativno vplivalo tudi na globalne dobave Applovih naprav.

Apple je med ameriškimi tehnološkimi velikani najbolj izpostavljen do Kitajske, saj so drugi, npr. Google, Facebook in Amazon, bolj storitveno naravnani in je njihovo delovanje na Kitajskem tudi zaradi regulative bolj omejeno.

So pa razmere na Kitajskem prizadele velike avtomobilske proizvajalce in tudi velikane v sektorju izdelave oblačil in športne opreme.