Julian Assange mora spet pred sodnike, ki bodo prihodnji ponedeljek začeli predvidoma štiritedensko obravnavo ameriške zahteve o izročitvi. Prvi del bo trajal en teden, drugi, ki se začne sredi maja, pa tri tedne. V ZDA 48-letnega Assangea čaka osemnajst obtožb, med njimi načrtovanje vdora v vladni računalniški sistem in kršitev zakona o vohunjenju. Poznavalci trdijo, da mu verjetno ne grozi smrtna kazen, dodajajo pa, da bi ga lahko obsodili na do 175 let zapora. Njegov oče John Shipton, ki je v Londonu, kjer sodeluje v kampanji proti izročitvi ustanovitelja Wikileaksa ZDA, pravi, da ga skrbi sinovo duševno zdravje, ker »že desetletje živi s stalno tesnobo«.

Desetletna nočna mora

Assangeeva nočna mora se je začela leta 2010, ko je ves svet postal pozoren na štiri leta prej ustanovljeni spletni portal Wikileaks, ker je objavil blizu 750.000 zaupnih in drugih »občutljivih« vojaških in diplomatskih dokumentov in depeš, ki so razjezile mnoge vlade, ameriško pa razjarile. Novembra tega leta so na Švedskem izdali mednarodni nalog za prijetje Assangea, čeprav so mu več mesecev prej dovolili oditi, potem ko so ga zaslišali v zvezi z obtožbami dveh Švedinj zaradi spolnega nadlegovanja. Assange, ki je vedno zanikal vse obtožbe, je bil takrat v Londonu, kjer so ga decembra tudi aretirali.

Po plačilu dobrih 400.000 evrov varščine se je Assange znašel na pogojni prostosti, vendar je izgubil dveletno pravno bitko proti izročitvi Švedski. Junija 2012 se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je ostal skoraj sedem let. Ko so mu aprila 2019 odpovedali gostoljubje, ga je britanska policija aretirala, pristojno sodišče pa obsodilo na 50 tednov zapora zaradi kršenja pogojnega izpusta. Od takrat je v najstrožje varovanem otoškem zaporu Balmarsh v Londonu. ZDA so še istega dne, ko so ga aretirali, zahtevale njegovo izročitev, Švedska pa je novembra lani kazenski pregon proti njemu dokončno opustila.

Če umre, bo na vesti zdravnikov

Assangeevo telesno in psihično zdravje naj bi bilo zelo slabo. Poleg njegovega očeta sta v Britaniji dva avstralska poslanca, ki pravita, da je ravnal prav, ko je Wikileaks objavil zaupne dokumente, ki so dvignili veliko prahu. Od britanske vlade zahtevata, da »blokira« izročitev ZDA, ki jo razglašata za politično. Pred sodno obravnavo je skupina 117 zdravnikov in psihologov iz 18 držav zahtevala »konec psihološkega mučenja in zdravstvenega zanemarjanja Juliana Assangea«. Hkrati dvomijo, da je »dovolj zdrav za sodno obravnavo o izročitvi«.

S še večjo skrbjo se je oglasil posebni poročevalec Združenih narodov za mučenje in druga nehumana ravnanja Nils Melzer. »Če bi Assange umrl v britanskem zaporu, bi to pomenilo, da je za njegovo smrt krivo mučenje. Večji del mučenja se dogaja na zdravstvenem oddelku zapora, pred očmi zdravnikov. Zdravniška stroka ne sme molčati.« Assangeev oče pravi, da lahko samo ugiba o sinovem duševnem stanju: »Domnevam pa, da je zares zaskrbljen, da ga bodo poslali v ZDA, kar bi bilo enako smrtni kazni.« Assangeev oče bo eden od govornikov sobotnega zborovanja v Londonu, na katerem bodo zahtevali, da Assangea ne izročijo ZDA.