Slovenija je v pomoč Albaniji po lanskem uničevalnem potresu namenila 300.000 evrov za šolo s štirimi učilnicami. »Želimo si, da bi ravno ta oblika pomoči postala primer dobre prakse nudenja pomoči najranljivejšim skupinam,« je pred konferenco izpostavil zunanji minister Miro Cerar.

Na donatorski konferenci pa je Cerar ob naznanilu slovenskega prispevka izpostavil tudi upanje, da bo EU do konca prihodnjega meseca sprejela odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo. Vidno zadovoljen Varhelyi se je odzval z besedami, da to sicer ni del donatorske konference, a da to željo tudi sam povsem deli.

Slovenija je Albaniji že takoj po potresu namenila za 126.000 evrov materialne pomoči - odeje, blazine, šotore, agregate, spalne vreče in druge nujne pripomočke za pomoč ljudem po potresu.

Poleg tega je v Albanijo preko evropske ekipe za civilno zaščito napotila dva gradbena inženirja za oceno škode na zgradbah in ponudila pomoč za usposabljanje medicinskega osebja. Več kot 65.000 evrov pomoči Albaniji pa so donirali tudi Slovenska karitas, Rdeči križ in islamska skupnost.

Potres z magnitudo 6,4 je 26. novembra lani na območju pristaniškega mesta Drač in okolice zahteval 51 smrtnih žrtev, približno tisoč ljudi je bilo poškodovanih. Porušenih ali poškodovanih je bilo približno 50.000 stavb. V 11 občinah je potres prizadel okoli 200.000 ljudi. Gmotno škodo so ocenili na 985 milijonov evrov.