Nenavaden zaplet v zvezi z izbiro nadzornega organa v praksi ni povzročil zamude pri časovnici gradnje, je pa očitno precej razburil vodstvo celjske bolnišnice. V bolnišnici so včeraj zaradi tega sprva želeli povedati kaj več, a so že napovedano novinarsko konferenco tik pred zdajci odpovedali, medijem pa posredovali le pisno sporočilo.

V njem so zapisali, da ministrstvo za zdravje trenutno v Celju vodi največjo investicijo v zdravstvu, ki je za Celje in širšo regijo izrednega pomena. Obenem je to tudi prva investicija, ki se v zdravstvu izvaja po standardih rumene knjige FIDIC, bolnišnica pa pri tem nastopa zgolj kot bodoča uporabnica nadomestne novogradnje.

Javni razpis za izbor izvajalca gradbenih del je v prvi polovici lanskega leta vodila strokovna razpisna komisija, sestavljena iz predstavnikov ministrstva in celjske bolnišnice, končno razpisno dokumentacijo pa so uskladili tako s sektorjem za investicije in javna naročila kot pravno službo resornega ministrstva.

Ostali brez vpliva na gradnjo

»Ministrstvo za zdravje je na podlagi izvedenega javnega razpisa iz leta 2011 s podjetjem Navor že imelo sklenjeno pogodbo za izvajanje svetovalnega inženiringa s kontrolo projektne dokumentacije, vodenjem investicijskega projekta ter nadzorom gradnje in opremljanja objekta nadomestne novogradnje bolnišnice.

Isto podjetje pa ni le pripravilo podlag za izbiro izvajalca gradbenih del, temveč je kot recenzent sodelovalo že v fazi projektiranja projektov za gradbeno dovoljenje in je bilo celovito in podrobno seznanjeno s projektom. Prav tako so kot nadzorniki sodelovali tudi z imenovanim odgovornim nadzornim inženirjem pri gradnji urgentnega centra in nulte etape nadomestne novogradnje,« navajajo v celjski bolnišnici. In še, da so dela zaradi enostranske prekinitve pogodbe tri tedne potekala brez nadzora, zato so o tem obvestili tudi inšpekcijo.

»V bolnišnici smo s tem izgubili tudi vpliv na dokončno projektiranje, ki še poteka, in samo gradnjo. Za nas, ki bomo na koncu to investicijo uporabljali, je to velika težava,« je v sporočilo zapisala Danijela Gorišek iz službe za odnose z javnostjo celjske bolnišnice.

Nova pogodba

Včeraj so prejeli novo pogodbo, ki jo je ministrstvo v petek podpisalo z družbo DRI in tudi imenovalo novega odgovornega svetovalnega inženirja. A vsebine pogodbe in obsega del ter obveznosti svetovalnega inženirja jim še ni uspelo preveriti, bojijo se tudi, da se bo projekt podražil. Družba DRI je prevzela nadzor na podlagi javnega naročanja med osebami v javnem sektorju (»in house« naročila), za kar je po pooblastilu zadolžena zasebna družba Elitbau oziroma njen lastnik inženir Gorazd Dimnik.

Ob tem v bolnišnici poudarjajo, da bodo naredili vse, da se bo gradnja nadaljevala zakonito in transparentno, od ministrstva pa bodo zahtevali, da jim čim prej omogoči tudi vpliv na projektiranje in gradnjo, saj bodo na koncu njihovi zaposleni tisti, ki bodo delali v novi bolnišnici. Na odgovor, ali se bodo v družbi Navor zaradi enostranske prekinitve pogodbe nemara pritožili, še čakamo.

Poziv ministrstva

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so družbo DRI pozvali k oddaji ponudbe za nadzor nad gradnjo bolnišnice zaradi konsolidacije nadzornih funkcij nad investicijami v zdravstvu. Družba DRI je v stoodstotni lasti države, ministrstvo pa ima z njo že od leta 2015 sklenjeno pogodbo za »in-house« svetovanje s področja investicij v infrastrukturo. Sklenjena pogodba predstavlja izjemo, ki jo določa zakon o javnem naročanju: javni organi se namreč lahko združijo z namenom zagotavljanja izvajanja javnih storitev brez javnega naročanja in ne da bi bili zavezani k vzpostavitvi posebne pravne oblike za skupno izvajanje nalog javnih storitev. Ne nazadnje naj bi bila cena nadzora nižja, še poudarjajo na ministrstvu.