Podobno kot pes, ki svojega življenja ne more preživeti v kletki oziroma priklenjen na verigo, tudi zlata ribica potrebuje za dostojno življenje primerne razmere. Drži, da so nekatere vrste rib manj občutljive od drugih, nekatere med njimi se lahko na druge ribe odzivajo agresivno, zato je za njih najbolj primerno, da so v akvariju same. V veliki večini pa so zlate ribice družabne. Tudi zato jim je za življenje treba zagotoviti ustrezne razmere.

Voda, ogreta na 20 stopinj Celzija

Katere, kupec običajno izve pri trgovcu oziroma vzreditelju, od katerega je kupil ribo. Kajti glede na vrsto zlate ribice, ki ste jo izbrali, je treba spoznati režim menjavanj vode, izvedeti vse o čiščenju akvarija, kolikšna je primerna temperatura vode ter kakšne so potrebe po vodnih rastlinah. Vzreditelji zlatih ribic svetujejo, da je dobro v akvarij nasaditi rastline s trdimi listi. Pesek za dno akvarija, korenine in druge okrasne predmete je pred postavitvijo v akvarij treba dobro očistiti, saj lahko predmeti, vzeti iz narave, vplivajo na čistost vode. Tako kot za vse ribe je tudi za zlate treba upoštevati postopke priprave akvarija, ki vključujejo tudi cikljanje. Velik poudarek je treba dati kakovosti in temperaturi vode. Vode v akvariju ni treba segrevati. Za zdravje in dobro počutje rib voda ne sme preseči dvajset stopinj Celzija.

Bučka ni primeren “akvarij”

Kaj to pomeni v praksi? Da steklena bučka prav zaradi svoje majhnosti (četudi je velika 15 litrov) ni dovolj veliko okolje za zlato ribo, ki v naravnem okolju zraste do okoli 30 centimetrov, v akvariju pa od 15 do 20 centimetrov. Čeprav je ribica, ki jo kupimo, še majhna, moramo računati na to, da je to mladiček in da še raste. Vprašati se je treba, kje bo ta riba čez eno leto, ko bo velika 15 centimetrov. V bučki bo njeno plavanje le kroženje okoli svojega repa. Površina vode v bučki je glede na litražo izjemno majhna, temu primerna je tudi omejena izmenjava kisika in ogljikovega dioksida v vodi, zato ribe v takšnem okolju v boju za kisik le nemočno hlastajo na gladini vode. Ker so zlate ribice tudi zelo ješče in zaradi navad svojih divjih prednikov krapov rade brskajo po dnu ter s tem dvigujejo mulj, se voda hitro umaže. V takem okolju se zelo hitro naberejo strupi v obliki amonijaka in nitritov, ki dodatno obremenjujejo imunski sistem ribe. Še nekaj je treba upoštevati – zlate ribice so izrazito jatne ribe, ki potrebujejo družbo vrstnikov. Ker so bučke premajhen prostor že za eno ribo, je jasno, da jim družbe ne moremo ponuditi.

Prehrana

Vodo menjamo vsak teden; zamenjamo četrtino vode v akvariju. Znano je, da zlata ribica z brskanjem po pesku hitro onesnaži vodo. Pri čiščenju akvarija moramo paziti, da v vodo ne pride milo, detergent ipd. Voda, ki jo dodajamo, mora biti enake temperature kot obstoječa voda v akvariju. Priporočljivo je, da voda, preden jo dodamo v akvarij, stoji približno 24 ur. Prav tako bomo kaj hitro spoznali, da so zlate ribice živali z velikim apetitom. Ker se hranijo, dokler jim je hrana na voljo, je zelo pomembno, da jo skrbno odmerjamo. Hranimo jih le enkrat na dan, dovolj je toliko hrane, kolikor jo lahko pojejo v dveh, treh minutah.