Težava z odpadno embalažo nastaja zaradi neprevzemanja s strani družb za ravnanje z odpadno embalažo. Neprevzete embalaže iz leta 2018 in 2019 je še več kot 7000 ton, januarja pa se je nadaljevalo kopičenje, so opozorili v zbornici, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Kopičita se tudi steklena in lesena embalaža.

Nakopičilo se je več kot 65.000 ton odpadne embalaže

»Po črnem scenariju se bo do konca leta 2020 pri komunalnih podjetjih nakopičilo več kot 65.000 ton komunalne odpadne embalaže, kar je skoraj polovica komunalne odpadne embalaže, ki jo komunalna podjetja v Sloveniji zberejo v enem letu,« so opozorili v komunalnem gospodarstvu. To pa bi pomenilo nepredstavljivo okoljsko in gospodarsko škodo.

Ljubljansko javno podjetje Voka Snaga že sedaj nima več prostora za skladiščenje odpadne embalaže, podobno je v Kranju, Novem mestu, Škofji Loki, Mariboru, Ilirski Bistrici, Postojni, Kamniku, Komendi, Novi Gorici, Kočevju in številnih drugih komunalnih podjetjih, so dodali. Več na to temo bodo povedali na četrtkovi novinarski konferenci.

Državni izdatki za odstranitev malo manj kot 850.00 € brez davka

Okoljsko ministrstvo je sicer težavo nakopičene odpadne embalaže reševalo z interventnim zakonom, sprejetim decembra 2018. V prvem sklopu ukrepov je država iskala izvajalce, ki bi v njenem imenu poskrbeli za 13.700 ton komunalne odpadne embalaže in 696 ton odpadnih nagrobnih sveč. Te so se pri izvajalcih javnih služb nakopičile v času do sprejetja zakona.

Ministrstvo je uspelo podpisati pogodbe za odvoz okoli 11.952 ton odpadne embalaže v vrednosti 1,57 milijona evrov, so pojasnili na ministrstvu. Vse pogodbe so bile realizirane, kar pomeni, da so izvajalci embalažo tudi odpeljali. Za preostali del so razpisali novo javno naročilo.

Ob koncu lanskega leta pa je minister Simon Zajc sprejel še en sklep o izvedbi interventnih ukrepov, ki se nanaša na 7370 ton komunalne odpadne embalaže. Država bo za odstranitev te nakopičene embalaže predvidoma namenila nekaj manj kot 850.000 evrov brez davka. Omenjeni sklep se nanaša na komunalno odpadno embalažo, ki se je nakopičila tekom leta 2019.