Za Manchester City je letošnja sezona v ligi prvakov že deveta zaporedna. Med vsemi angleškimi predstavniki ima prav aktualni angleški prvak najdaljši staž v najmočnejšem evropskem tekmovanju. Tottenham, ki je naslednji v vrsti, letos v njem tekmuje šele četrto leto zapovrstjo. Za sinje modre bi bila tako prihodnja sezona v ligi prvakov že jubilejna deseta zaporedna, a je, če ne bo prišlo do drastičnega zasuka, ne bo dočakal. Komisija za finančni nadzor klubov pri Evropski nogometni zvezi je namreč ugotovila, da je nogometni velikan kršil njihova pravila finančnega ferpleja, in ga minuli petek kaznovala z dvoletno prepovedjo nastopanja v evropskih tekmovanjih, za nameček pa mu naložila še plačilo denarne kazni v višini 30 milijonov evrov.

Pri Evropski nogometni zveze (Uefa) so na finančne nepravilnosti pri Manchester Cityju sicer postali pozorni novembra 2018, potem ko je nemški Der Spiegel ob pomoči spletne strani Football Leaks objavil serijo dokumentov, ki so namigovali na njegovo netransparentno poslovanje. Iz njih je med drugim možno razbrati, da je njihov glavni pokrovitelj Etihad letno izplačal le šest od dogovorjenih 81 milijonov evrov sponzorskih sredstev, preostali znesek pa je na bančni račun nakazovalo podjetje Abu Dhabi United Group, ki je v lasti lastnika kluba šejka Zayeda Al Nahyana.

Angleški prvaki zanikajo nepravilnosti

Kazen Uefe je Manchester City razumljivo močno razburila. V odzivu za javnost so zapisali, da so nad odločitvijo razočarani, ne pa tudi presenečeni, in že napovedali pritožbo na mednarodno športno arbitražno razsodišče v Lozani, kjer naj bi predvidoma v začetku maja skušali dokazati svojo nedolžnost. »Že decembra 2018 so Uefa in njihovi preiskovalci napovedali, kakšne utegnejo biti sankcije, čeprav preiskava sploh še ni bila sprožena. Sledila je pomanjkljiva preiskava in stalno uhajanje informacij Uefe, zato je bilo jasno, kakšna bo končna odločitev. Enostavno povedano – Uefa je sprožila preiskavo, jo vodila in nato tudi sprejela končno odločitev,« so zapisali pri Manchester Cityju in s tem podvomili o transparentnosti celotnega postopka.

Posledice zaradi kazni utegnejo biti za klub zelo resne. Po mnenju strokovnjaka za nogometne finance Kierana Maguira jih bo odločitev Uefe najbolj udarila po žepu. »Finančne posledice neigranja v ligi prvakov bodo zelo velike. Liverpool je samo lani na račun nastopanja v tekmovanju zaslužil 120 milijonov evrov, pozabiti pa ne gre niti na bonuse pokroviteljev in na igranje domačih obračunov, od katerih lahko klub zasluži tudi šest milijonov evrov na tekmo. Vse skupaj lahko navrže do 180 milijonov evrov na leto. Za klub, kot je City, to predstavlja četrtino, morda celo tretjino vseh prihodkov. Čeprav lastniki imajo denar, pa se bodo znašli v precepu. Če bodo zapravljali več, kot bodo zaslužili, bodo znova v navzkrižju s pravili finančnega fair playa,« je za BBC obrazložil Kieran Maguire.

City pod drobnogled vzeli tudi v premier ligi

Pri časniku Guardian medtem navajajo, da bi odločitev Uefe lahko za Manchester City imela posledice tudi v domačem prvenstvu. Vodstvo premier lige je namreč po objavi kočljivih dokumentov leta 2018 sprožilo lastno preiskavo proti angleškemu velikanu, ki je, kot je potrdil izvršni direktor domačega tekmovanja Richard Masters, še vedno v teku. Če bi klub za krivega spoznalo tudi vodstvo premier lige, bi mu lahko grozil odvzem točk, teoretično pa tudi odvzem naslovov državnega prvaka in celo nastopanje v četrti ligi.

»Iz očitnih razlogov me vse skupaj izredno zanima. Veliko je nejasnosti, a je, kar je. Manchester City je osvojil naslov državnega prvaka in kot stvari stojijo zdaj, mu lahko zgolj čestitam,« je pred dnevi dejal nekdanji angleški reprezentant Steven Gerrard, ki je leta 2014 z Liverpoolom osvojil drugo mesto v prvenstvu. Uefa je v svoji preiskavi sicer pod drobnogled vzela obdobje med letoma 2012 in 2016, ko so nogometaši s stadiona Etihad osvojili dve državni lovoriki, ne pa tudi zadnjih dveh sezon, ki sta se prav tako končali s slavjem sinje modrih na Otoku.