Sodišče je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odredilo začasno prekinitev del, da bi lahko podrobneje preučilo razmere. Okoljevarstveniki opozarjajo, da bi posek, ki je po Teslinih načrtih neizogiben del graditve tovarne, povzročil nepopravljivo škodo za rastline, živali in tudi ljudi na širšem območju.

Približno 300 hektarjev veliko zemljišče z 92 hektarji gozda želi Tesla, ki je zanj po neuradnih podatkih odštel 41 milijonov evrov, za gradnjo objektov pripraviti do konca februarja. Stroji so tako brneli vsak dan, prekinitev njihovega dela pa je pričakovano naletela tudi na številne negativne odzive.

"Industrijska podjetja in vlagatelji po vsem svetu nas opazujejo," je dejal Wolfgang Steiger iz gospodarskega sveta nemške vladne stranke CDU. Zamuda pri gradnji bi po njegovih besedah pomenila izgubo priložnosti za izboljšanje podobe nemškega gospodarskega okolja po večletni zamudi pri gradnji novega berlinskega letališča.

Tesla odločitve sodišča po navedbah dpa ni želel komentirati. Začetek proizvodnje je lani napovedal za julij 2021. V nemški tovarni, ki naj bi po neuradnih informacijah zagotovila do 7000 novih delovnih mest, bodo izdelovali avtomobile, baterije in pogonske sklope. Prvi avtomobil, ki bo zasedel proizvodnje linije, bo novi model Y, ki naj bi na ameriške ceste zapeljal prihodnje poletje. Takoj za tem bodo začeli tudi proizvodnjo modela 3. Letno naj bi s proizvodnih trakov zapeljalo 500.000 vozil.

Tovarno gradijo blizu novega berlinskega letališča, kjer bodo zgradili tudi inženirski in oblikovalski center. Kot je novembra lani povedal prvi mož Tesle Elon Musk, je eden pomembnejših razlogov za izbiro Nemčije inženirsko znanje, po katerem slovi ta država.