Dejstvo je, da so vasi v neposredni bližini biatlonskega centra v Anterselvi vsako leto razprodane, to pa delno velja tudi za regijo, ki se 20 km vleče tako v smeri Brunica, kot v smeri avstrijske meje, saj gre za zimsko obdobje z obilo smučarji. Letos, ko je na sporedu SP, je bilo zanimanje posebej veliko, kar pa je med domačini povzročilo veliko slabe volje. Cene so namreč zrasle v nebo in mečejo slabo luč na cenovno politiko te sicer zelo priljubljene turistične destinacije.

Tik pred začetkom SP je teden bivanja za dva v hotelu Wildgall s tremi zvezdicami, ki je 600 metrov oddaljen od tekmovališča, stal celo med 9000 in 12.000 evri, očitno vseh kapacitet v hotelu niso prodali, zato je enako sobo prihodnji teden moč dobiti za 5800 evrov, po prvenstvu v prvem tednu marca pa za 1660, konec marca pa že za 950 evrov.

Tudi lokalni časnik Südtiroler Tageszeitung v širokem prispevku turistične delavce opozarja, da so s cenovno politiko prekoračili razumne okvire. »Vsak razume, če so cene v obdobju biatlona 10 ali 20 odstotkov višje kot sicer. V tem času imamo v dolini pač največje povpraševanje,« je razložil predsednik lokalnega turističnega društva Georg Zingerle, ki priznava, da je tudi sam zelo jezen na tiste hotelirje, ki si privoščijo 10-kratnike običajnih cen. To je seveda razburilo tudi navijače, športnike in organizatorje. »To presega meje razumnega, a rad bi poudaril, da gre le za posameznike,« še pravi Zingerle.

A zadeva dobiva širše razsežnosti. Vodstva posameznih reprezentanc dobro poznajo razmere, zato so številne ekipe sobe rezervirale že leto dni vnaprej. Prav v že omenjenem Wildgallu so nekaterim reprezentancam že potrdili bivanje, jeseni pa so odkrili velik posel in številnim nočitve stornirali, da bi zaslužili z navijači. Takšni primeri pa ne ostanejo prezrti v širši javnosti. Prav ekipe so namreč tiste, ki namestitev v neposredni bližini biatlonske arene res potrebujejo. A očitno se hotelirji še predobro zavedajo, da v obdobju SP veljajo pravila prostega trga, ki so jih nekateri močno izkoristili.