Kaj se je zgodilo z nesrečno srednješolko, katere truplo - zavito v preprogo - so v soboto zjutraj odkrili pred blokom v eni od novejših sosesk Zagreba? To je vprašanje, ki si ga postavljajo hrvaški mediji, uganko pa se na vso moč trudijo rešiti kriminalisti. Zgodba je neobičajna, priznavajo vsi. Prva neznanka je vzrok smrti 16-letnice. Je umrla naravne smrti? Jo je kdo ubil? Kakšno vlogo je pri tem imel 30-letnik, ki je priznal, da je bilo dekle v njegovem stanovanju, ko se je zbudil, pa je ob njem ležala mrtva? Kako je njeno truplo spravil 500 metrov stran, kjer so ga našli zjutraj? Zakaj ni poklical policije? Več bo zagotovo znanega po obdukciji in kriminalistični preiskavi.

30-letnik že v priporu

»Druge dni nas zbudi pasji lajež, kričanje prodajalcev krompirja ali zelja, danes zjutraj so bile to sirene in trkanje policistov na vrata,« je za hrvaški Index povedala prebivalka novejšega zagrebškega naselja Sopot. V soboto okoli šeste ure zjutraj so namreč pred stopnicami v klet ene od stavbe našli v preprogo zavito truplo šestnajstletnice. Policija je kakšno uro zatem že ogradila območje, kriminalistična preiskava je bila v polnem teku.

Vzrok smrti mladoletnice še ni znan, po neuradnih informacijah hrvaških medijev vidnih ran na truplu ni bilo. So pa včeraj na policijsko postajo privedli 30-letnega moškega, ki je ostal v priporu. Ko so obkolili blok, je moški skušal pobegniti, zato so mu nataknili lisice. Šlo naj bi za človeka, v stanovanju katerega naj bi dekle bivalo, prav tam pa, tako predvideva policija, tudi umrlo. Forenziki in kriminalisti so kar šest ur prebili v stanovanju, kjer so zbirali morebitne dokaze in se pogovarjali z moškim. Po poročanju medijev je v tem času večkrat zanikal, da bi bil kakorkoli povezan z njeno smrtjo, kaj šele, da bi jo ubil.

»Ko sem se zbudil, je bila že hladna«

Po poročanju hrvaške Nove TV, ki se sklicuje na informacije kriminalistov, pa je povedal, da je dekle v petek zvečer res bilo v stanovanju. Sam je izgubil zavest (vzroka sicer ni navedel), ko je prišel k sebi, naj bi bilo dekle že mrtvo. »Ja, bila je z menoj. Zaspal sem, ko sem se zbudil, je bila že hladna. Ustrašil sem se, nisem vedel, kaj bi,« naj bi razložil policiji. Kaj se je zgodilo zatem, še ni povsem jasno. Policija predvideva, da je truplo najverjetneje zavil v preprogo in se ga skušal znebiti. A ker je stanovanje od kraja najdbe trupla oddaljeno pol kilometra in bi ga bilo težko vleči za seboj, kaj šele nositi, kriminalisti iščejo potencialnega pomagača.

Nekaj prič je poročalo o hrupu v soboto zgodaj zjutraj. »Kar naježim se, ko pomislim na hrup v zgodnjih jutranjih urah. Okoli pete ure sem slišala glasen prepir dveh moških, ki je odmeval po celem bloku. Sledil je ženski krik, kakšno uro zatem so našli truplo,« je še povedala Zagrebčanka. »Strese me, ko pomislim, da jo je nekdo morda zadavil. Vse nas je strah. Zaprli smo se v stanovanja in ne hodimo ven,« je za Index povedala gospa iz prvega nadstropja bloka, pod katerim je bilo najdeno truplo.

Dekle iskali od 26. januarja

Bo pa šele preiskava pokazala, kaj se je v noči s petka na soboto zares dogajalo v tem zagrebškem stanovanju. Nekatere odgovore, vsaj vzrok smrti, bo verjetno ponudila že obdukcija. Če bodo pri dekletu odkrili prisotnost drog, bo prijeti moški odgovarjal (tudi) zaradi omogočanja prepovedanih drog mladoletniku.

Srednješolko naj bi sicer iskali že vse od 26. januarja, ko so jo prijavili kot pogrešano. Prihajala naj bi iz disfunkcionalne družine, selila se je iz enega doma v drugega, stabilnosti ni imela. Za Jutarnji list je spregovorila njena prijateljica. »Ne morem verjeti, da je ni več. K temu moškemu je hodila na obisk, ker jo je edini razumel, všeč ji je bilo, da se ni drogiral. A če jo je zares odvrgel kot vrečo smeti, namesto da bi poklical policijo, mi je povsem jasno, zakaj se ga je zadnje tedne bala. A on ji ne bi nikoli storil nič žalega,« je zatrdila prijateljica pokojne.