Ko je Edo Murić v polfinalu zaključnega pokalnega turnirja za zmago Cedevite Olimpije po podaljšku proti Krki s 93:92 ob zvoku sirene prek treh nasprotnikovih igralcev z eno roko ob padanju nazaj zadel eno bolj norih trojk letošnje sezone v evropski košarki, je bilo mnogo takih, ki so bili prepričani, da bodo Ljubljančani prav zaradi srečnega uspeha v finalu leteli. Še dodatno zaradi tega, ker je njihov trener Jurica Golemac v prvi polovici sezone vodil koprsko moštvo in ga zato podrobno poznal, spremembe v igri pa je lahko izdal Ivan Marinković, ki je nato še nekaj časa igral pod zdajšnjim trenerjem Primorske Andrejem Žakljem. A vse to je bil račun brez krčmarja. Koprčani, ki so v polfinalu zlahka ugnali Helios z 80:72, so se z vsega sedmimi igralci borili kot levi in bili za to na koncu nagrajeni. Olimpija, pri kateri je s 33 točkami izstopal le Jaka Blažič in ki sredi februarja kljub izjemno okrepljenemu proračunu še vedno išče moštveno identiteto, ni bila dorasel tekmec tigrom, kar je velik črn madež za vodstvo kluba in združen projekt Cedevite Olimpije.

Izjemni Barič vodil Primorsko

Skoraj polna dvorana Kodeljevo je danes lahko uživala v izrazito napadalnem pristopu obeh moštev. Od uvodnega sodnikovega meta so koši deževali na obeh straneh, pri čemer so bili košarkarji Primorske izredno razpoloženi pri metih za tri točke, medtem ko je bil pri Olimpiji sila razigran kapetan Jaka Blažič, ki je v prvi četrtini dosegel kar 16 točk. Koprčani in Ljubljančani so se ves čas izmenjavali v vodstvu, z vsako pretečeno minuto pa se je na parketu tudi bolj iskrilo. Zmaji so imeli poleg Blažiča delno razigranega le še Codija Millerja - McIntyreja, kar se je moštvu trenerja Jurice Golemca v drugi četrtini poznalo, saj so težje prihajali do točk. Ko je za trenutek zmanjkalo še komunikacije v obrambi, je kapetan Primorske Alen Hodžić pičil z dvema zaporednima trojkama in s soigralci na glavni odmor krenil z manjšo prednostjo štirih točk.

Zanos s konca prvega so Koprčani prenesli tudi v drugi polčas, ki so ga odprli s trojkama Nejca Bariča in Marka Lukovića. Prednost je naenkrat narasla na 10 točk in jasno je bilo, da proti tako organizirani in razpoloženi Primorski Olimpijo čaka težko delo. Kljub nekaj zares velikim neumnostim v obrambi, na katere je Golemac opozarjal tudi po tekmi s Krko, so Ljubljančani ob koncu tretje četrtine prišli na dve točki zaostanka, a nato spet zdivjali in porušili prigarano. Na minus dve so košarkarji v zelenih dresih zmogli še slabe štiri minute do konca, a prav resno zmage Primorske, ki ji je poveljeval izjemni Nejc Barič in je zadela kar 16 metov za tri točke, niso mogli ogroziti.

Žakelj ne ve, od kod igralcem energija

»Vesel sem zaradi fantov. Kar počnejo, je noro. Ne vem, od kod jim energija, saj smo odigrali peto tekmo v osmih dneh. Imajo neverjeten karakter, velika srca, ob tem pa so ostali povezana ekipa tako na parketu kot izven njega. Ta lovorika je povsem njihova zasluga,« je nekaj trenutkov po veliki zmagi in tretji zaporedni pokalni lovoriki s prešernim nasmehom na obrazu razlagal trener Primorske Andrej Žakelj. Na vprašanje, kako je zadovoljen s tem, da je po odhodu nosilcev in Golemca ostal, je odgovoril, da je po tekmi s Crveno zvezdo v igralcih videl poseben naboj in kljubovalnost, zato odločitev ni bila težka. Posebej čustveno je današnjo zmago doživel kapetan Alen Hodžić. »Po vsem, kar se je dogajalo, težko čustva izrazim z besedami. O vsem skupaj največ pove moj nasmešek,« je povedal ganjeni 27-letni Koprčan.

Če so košarkarji Primorske rajali po parketu dvorane Kodeljevo, so bili povsem poklapani pri Olimpiji. Jasno je, da je bil poraz v finalu izjemen neuspeh. »Primorska je skupaj dlje časa kot mi, igrajo bolj moštveno in samozavestno. Niso imeli kaj izgubiti, zato so bili sproščeni in so zadevali vse. Mi nismo bili dovolj agresivni. Dovolili smo jim, da so z lahkoto prihajali na našo polovico, zato so imeli dovolj moči pri metih. Enostavno so bili boljši od nas. Moramo dvigniti glavo in delati trdo še naprej,« je dogajanje analiziral Jurica Golemac, ki od prihoda igralcem še ni uspel vcepiti svoje košarkarske filozofije. To je potrdil tudi Jaka Blažič. »Še vedno se spoznavamo z njim. Ima načelne principe v igri, ki jih je težko vpeljati sredi sezone. Nekatere stvari se nam še naprej vlečejo od začetka sezone. Na treningih že kažemo napredek, na tekmah pa še ne. Upam, da se bo to karseda hitro spremenilo.«