Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že opozoril, da je "nemogoče predvideti smer, v katero bo šla epidemija".

"Vse vlade, podjetja in medije smo pozvali, naj sodelujejo z nami, da bomo zagnali ustrezno raven preplaha, ne da bi podpihovali histerije," je na münchenski varnostni konferenci dejal Tedros.

Izven Kitajske so doslej po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zabeležili približno 700 okužb in štiri smrtne primere. V soboto so prvi primer smrti zaradi covid-19 zabeležili tudi v Evropi.

Največ okužb z novim koronavirusom izven celinske Kitajske so doslej zabeležili na Japonskem, in sicer na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je pred japonsko obalo v karanteni od 5. februarja. Na ladji je po zadnjih podatkih okuženih 355 ljudi.

ZDA, Kanada in Hongkong so sicer napovedale, da nameravajo z ladje evakuirati svoje državljane. Ob tem so dodali, da bodo morali vsi, ki se bodo vrnili v domovino, v 14-dnevno karanteno.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi med potniki z ladje za križarjenje Westerdam, ki ji je vplutje in izkrcanje potnikov v petek dovolila Kambodža. Okužbo so potrdili pri 83-letni Američanki, ki je iz Kambodže odpotovala v Malezijo. Malezijske pristojne oblasti so danes sporočile, da so potnico odpeljali v bolnišnico v malezijski prestolnici Kuala Lumpur.

Ameriška turistka je bila med 145 potniki, ki so se želeli prek Malezije vrniti domov. Ob prihodu v Malezijo sta skupaj s soprogom dobila simptome, ki so značilni za okužbi z novim koronavirusom. Test pri 85-letnemu soprogu je bil negativen.