Veter je skrojil spored prvih letošnjih poletov za svetovni pokal na letalnici Kulm v Avstriji. Potem ko je v petek odpihnil trening in kvalifikacije, so v soboto v idealnih razmerah izpeljali program po načrtu, danes je bila finalna serija prekinjena zgolj tri tekmovalce pred koncem in so obveljali izidi prve serije. Med najbolj zadovoljnimi je letalnico na avstrijskem Štajerskem zapuščal 19-letni slovenski lovec na daljave Timi Zajc, ki je oba dneva stal na stopničkah. V soboto je zasedel drugo mesto za Poljakom Piotrom Žylo, za katerim je zaostal zgolj tri desetinke točke, danes pa je bil tretji za Avstrijcem Stefanom Kraftom in Japoncem Rjojujem Kobajašijem.

»Za menoj je vrhunski konec tedna, saj sem bil kar dvakrat na stopničkah, ki so zame vsake vredne zlata. Malo mi je žal treh desetink v soboto, a obenem je to super dosežek glede na to, da sem v skoku naredil napako. Ni mi žal, da so v nedeljo odpovedali finalno serijo, saj so bile razmere prenevarne. Na Kulmu sem užival v letenju, v vsakem poletu sem bil med najboljšimi, s čimer sem dokazal, da sem trenutno v zelo dobro formi,« je povedal Timi Zajc.

Prav pred nastopom vzhajajočega zvezdnika iz Hramš so prekinili finalno serijo in jo nato odpovedali, potem ko so ga poslali na startno klop in znova umaknili. Vse skupaj se je tako vleklo, da si je dvakrat snel smuči in so ga noge že pošteno bolele. »V letošnji sezoni upam še na kakšne stopničke. V igri je tudi mali kristalni globus,« je dodal Zajc, ki je v posebnem točkovanju poletov na drugem mestu. Za Kraftom zaostaja 20 točk, zadnja tekma v poletih pa bo v Vikersundu 15. marca.

Potem ko je bil v soboto med deseterico le Zajc, točke pa je osvojilo pet Slovencev (po lastnih napakah sta brez finala ostala Peter Prevc in Anže Semenič), je danes Slovenija dosegla tudi lep moštveni uspeh. Domen Prevc, ki je bil v soboto kot specialist za polete razočaran s 25. mestom, je bil peti. »Zadovoljen sem s poletom in uvrstitvijo. Škoda, da so razmere preprečile dokončanje finalne serije, saj sem v njej naredil najboljši skok in bi bil morda uvrščen še višje,« je povedal Domen Prevc.

Žiga Jelar (23. in 14. mesto) je bil zelo zadovoljen z izkupičkom, ki je med najboljšimi v njegovi karieri. 31-letni Jurij Tepeš (20. in 21. mesto), ki trenira po klubskem programu, se je po dolgem času vrnil med dobitnike točk svetovnega pokala. Anže Lanišek je bil po 17. mestu v soboto danes osmoljenec in ostal praznih rok, potem ko je imel v kvalifikacijah tretji izid z osebnim rekordom 225 metrov. Žirija ga je namreč spustila v najslabše razmere, za kar se ji je »zahvalil« tako, da ji takoj po pristanku zaploskal. Anže Semenič je danes z 12. mestom dokazal, da je rojeni letalec. Peter Prevc je v soboto ostal brez finala, danes pa je osvojil 20. mesto. Pri kapetanu slovenske reprezentance je bilo očitno, da so mu manjkali skoki za trening v petek, nato pa je bil iz poleta v polet boljši.

»Nastop Zajca je bil vrhunski. Potem ko je bilo v soboto preveč napak na odskočni mizi, so bili fantje v nedeljo ekipno odlični. Stopnjevali so svoje dosežke in se izkazali kot zelo dobra letalna ekipa,« je povedal slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Na naslednjo postajo svetovnega pokala v Rašnov v Romuniji, kjer bosta v petek in soboto tekmi na srednji skakalnici (velikost zgolj 97 m), bodo odpotovali le Peter in Cene Prevc, Tepeš, Justin in Jelar, medtem ko bodo preostali doma trenirali.