To je tudi prva smrt zaradi virusa zunaj Azije, je danes potrdila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn.

ZDA bodo evakuirale svoje državljane z ladje Diamond Princess

Ameriška vlada bo evakuirala svoje državljane z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana pred japonsko obalo in na kateri so potrdili več kot 200 okužb z novim koronavirusom. Čartersko letalo bo Američane prepeljalo iz Japonske v ZDA, je danes sporočilo ameriško veleposlaništvo na Japonskem.

Skupaj z Američani bodo v ZDA prepeljali tudi njihove družine. Letalo bodo na pot poslali v nedeljo, kdaj bo pristalo v ZDA, pa ni znano, znano je le, da bodo pristali v vojaškem letalskem oporišču Travis v Kaliforniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evakuirane osebe bodo morale v ZDA ostati 14 dni v karanteni.

"Potnike bodo preverili za simptome in sodelujemo z japonskimi partnerji, da zagotovimo, da bodo potniki, ki kažejo simptome, prejeli primerno zdravljenje na Japonskem, če se ne bodo mogli vkrcati na letalo," je pisalo v pismu, ki so ga poslali ameriškim državljanom na krovu ladje.

Na ladji za križarjenje je v karanteni že od začetka februarja več kot 3700 ljudi, več kot 200, ki se jih je okužilo z novim koronavirusom, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Na krovu je tudi šest slovenskih državljanov. Karantena za ladjo bo trajala najmanj do srede.

Po podatkih ameriške univerze John Hopkins, ki sledi trendu okužb, se je do sedaj po celem svetu z virusom okužilo več kot 67.000 ljudi, umrlo jih je 1526, ozdravelo pa 8354. Po najnovejših podatkih je zaradi koronavirusa samo na Kitajskem umrlo 1523 ljudi, do sedaj pa se jih je okužilo 66.492.

V Pekingu zaradi koronavirusa okrepili karanteno

V Pekingu so okrepili preventivne ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Ljudje, ki se vrnejo v kitajsko prestolnico, morajo ostati 14 dni v karanteni na domu ali na opazovanju, so poročali kitajski mediji.

V Pekingu osebam, ki ne bodo upoštevale osebne karantene, grozijo stroge kazni, so posvarile oblasti. Glede na obvestilo se morajo ljudje, ki se vrnejo v Peking, javiti delodajalcem in upravnikom stanovanjskih stavb. Zaenkrat ni jasno, ali to velja tudi za ljudi, ki so prišli v Peking iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem so v okviru preventivnih ukrepov med drugim pozvali upravnike stanovanjskih stavb in naselij, da nadzorujejo pretok ljudi, ljudje, ki so se vrnili z bolj ogroženih območij, pa so morali ostati v karanteni.