Pred in po komemoraciji bo možen brezplačen ogled stalne zbirke 100 frankolovskih žrtev v muzejski hiši tamkajšnjega spominskega društva.

Spominsko območje na Frankolovem obsega ostanke drevoreda jablan, na katere so Nemci 12. februarja leta 1945 obesili 99 talcev, enega pa ustrelili med begom, ter dva grobova, kamor so po obešenju zakopali žrtve. Med pobitimi so bili tudi mladoletniki. Najmlajši je bil star 16 let, najstarejši talec pa je imel 64 let.

Frankolovski zločin je bil povračilni ukrep za smrt enega najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, vodje celjskega okrožja in deželnega svetnika Antona Dorfmeisterja.

Smrtno ranjen je bil namreč 2. februarja leta 1945, ko je partizanska Bračičeva brigada v soteski Tesno postavila zasedo avtomobilski koloni, ki se je vračala z Dorfmeisterjeve poroke.

Grobova frankolovskih žrtev so postopoma uredili v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Leta 2000 je bila ob poti med grobiščema urejena dvignjena ploščad. Dodatno so bile postavljene granitne plošče z imeni pobitih talcev in spominskimi verzi ter dekorativno vklesanimi drevesi.

Leta 2005 so na robu ob cesti, nasproti večjega groba, dogradili pritlično muzejsko hišo Dom frankolovskih žrtev. V njej je stalna muzejska postavitev s predstavitvijo zločina žrtev in posameznih avtentičnih predmetov.