Mestna uprava Kranj prebivalce in obiskovalce opozarja, naj omejijo sprehode po gozdovih na njihovem območju, saj v njih grozi nevarnost padajočih vej in drevja. »V krošnjah je namreč ostalo veliko odlomljenih vej, ki lahko zaradi svoje teže in velike višine povzročijo hude poškodbe,« so zapisali. Odstranjevanje poškodovanih dreves na območju mestne občine Kranj poteka pospešeno, pri tem imajo prednost drevesa, ki predstavljajo neposredno grožnjo ljudem in premoženju, so dodali.

Kot je znano, je nedavna ujma z močnim vetrom na Gorenjskem, predvsem na območju Kranja in Šenčurja, povzročila veliko škode. Sunki vetra so odkrivali strehe objektov, padajoče drevje pa je zapiralo številne ceste. Po prvih ocenah je veter na Gorenjskem podrl okoli 80.000 kubičnih metrov gozdnih dreves. Najbolj prizadeti so bili ravninski gozdovi med Kranjem in Brnikom, kjer so pristojne službe ocenile, da je poškodovanih kar okoli 50.000 kubičnih metrov gozdnih dreves, med njimi največ smrek.

V Zavodu za gozdove Slovenije tudi lastnike gozdov opozarjajo na previdnost pri odstranjevanju podrtih dreves. Obnove gozdov se bo treba lotiti čim prej, poudarjajo, saj je skorajšnja pomlad čas, ko se lahko začnejo širiti podlubniki, ki so zadnja leta hudo prizadeli slovenske gozdove.

Zavod za gozdove še opozarja, da po zbranih podatkih s terena omenjeni vetrolom spada med manjše v zadnjih dvajsetih letih. »Med vetrolomi je največ poškodb v gozdovih do zdaj povzročil vetrolom oktobra 2017, zaradi katerega je bilo v letu 2018 posekanih za 2,9 milijona kubičnih metrov dreves, v lanskem letu pa v nadaljevanju sanacije ter sanacije vetroloma iz decembra 2018 še slab milijon kubičnih metrov dreves,« so zapisali v poročilo po tokratnem vetrolomu.