Predsednik mariborskega sodišča Stanko Omerzu, ki je bil oktobra lani nepravnomočno obsojen zaradi zalezovanja svoje nekdanje ljubimke, bo konec poletja slekel sodniško togo. A ne zaradi disciplinskega postopka, temveč zaradi upokojitve. Sodni svet je na zadnji seji sprejel sklep, da Omerzuju sodniška služba preneha 3. septembra, svojo upokojitev pa naj bi Omerzu predlagal sam. Sodni svet je potrdil tudi upokojitev Omerzujeve soproge in sodelavke Vihorke Omerzu, ki ji bo sodniška služba prenehala junija.

Vabila in grožnje

Na sodnem svetu je po naših informacijah še vedno odprt tudi postopek, po katerem bo morda Omerzu moral še pred upokojitvijo prenehati voditi mariborsko delovno sodišče. Sodnik Omerzu je namreč kljub obsodbi in nenavadnim manevrom, ki se jih je posluževal med sojenjem, še vedno na čelu mariborskega delovnega sodišča. Vrh sodstva ga tam sicer že dlje časa ne želi videti, k odstopu pa ga je v preteklosti neuspešno pozival tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Omerzujev ugled se je začel majati, ko je na mariborskem okrajnem sodišču stekel kazenski postopek zaradi njegovega zalezovanja nekdanje ljubimke. Grozil ji je s samomorom, ji pošiljal vabila, v SMS-sporočilih pa med drugim zapisal tudi »Spakiraj iz Slovenije, sicer te bodo Albanci ven odnesli v krsti« in podobno. Lani oktobra je bil zaradi zalezovanja (še nepravnomočno) obsojen na pogojno šestmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let.

Neuspešen disciplinski postopek

Poleg očitkov iz obtožnega predloga so na sojenju razburjali tudi – milo rečeno – nenavadni Omerzujevi pravni in drugačni manevri. Bil je preveč bolan za spremljanje sojenja, vendar dovolj zdrav da sam sodi drugim, nekdanji ljubimki naj bi prek posrednikov ponujal denar, da bi odstopila od pregona, mimo ustaljenega postopka na sodišču je zaposlil hčer priče, ki je pričala v njegovo korist, in podobno.

Znašel se je v disciplinskem postopku, vendar disciplinsko sodišče sodnega sveta v Omerzujevem početju ni videlo nič spornega in ga je oprostilo. Disciplinska tožilka je sicer sprožila upravni spor, vendar pa se je izkazalo, da bi to lahko storilo le državno odvetništvo, tako da je bil Omerzu tudi pravnomočno opran vseh očitkov v disciplinskem postopku. Ker je bil vmes suspendiran, je na koncu od države prejel dobrih 20.000 evrov odškodnine.

Novembra lani je bil Omerzu ponovno v središču pozornosti, saj so policisti pri njem opravili hišno preiskavo. Policisti namreč preiskujejo sum, da je ukradel listino iz sodnega spisa. Iz spisa je izginila povratnica, ki je potrjevala, da je Omerzu prejel sklep, s katerim je sodišče zavrnilo eno izmed njegovih mnogih zahtev za izločitev dokazov. Obramba je vložila pritožbo, češ da sklep Omerzuju ni bil vročen, na koncu pa se je izkazalo, da je bil sklep pravilno vročen, saj je Pošta Slovenije na sodišče poslala dvojnik povratnice z Omerzujevim podpisom. Postalo je očitno, da je povratnico iz spisa nekdo ukradel, saj se je vrvice še vedno držal delček papirja. Sodnica je zato policiji naznanila neznanega tatu, policisti pa so po odredbi preiskovalnega sodnika opravili hišno preiskavo pri Omerzuju. Od novembra se zadeva ni premaknila naprej. Na mariborskem tožilstvu so nam pojasnili, da od policije še niso prejeli ovadbe ali poročila v zvezi s sumom tatvine.