Vlada je v četrtek potrdila spremembe zakonodaje glede zastaranja sodnih postopkov. Reforma predvideva ustavitev sodnega postopka, če na treh instancah ni razsodbe v petih letih. Predhodne preiskave pa so omejene na šest do 18 mesecev. Reforma tudi predvideva prekinitev zastaralnih rokov pri postopkih po prvi stopnji, po odločitvi na drugi stopnji pa se zastaranje ustavi.

Vlada želi z reformo rešiti perečo težavo predolgih sodnih postopkov v Italiji. Renzi reformi nasprotuje. Obe njegovi ministrici, Teresa Bellanova in Elena Bonetti sta zato danes bojkotirali sejo vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podpora Živi Italiji pomembna za vladajočo koalicijo

Renzi je koalicijskima partnericama Gibanju Pet zvezd in Demokratski stranki tudi postavil pogoj, naj v dveh mesecih spremenita reformo o zastaranju. V nasprotnem primeru bo njegova stranka v senatu glasovala proti reformi, je napovedal. Renzijeva stranka je tudi zagrozila, da bo zahtevala glasovanje o zaupnici pravosodnemu ministru Alfonsu Bonafedeju iz Gibanja pet zvezd, snovalcu sporne reforme. Conte je do ravnanja Žive Italije kritičen. "Živa Italija vodi agresivno politiko, za kateto bo morala odgovarjati Italijanom," je dejal. "Ne bomo se pustili izsiljevati," je zagotovil.

Čeprav ima Živa Italija v javnomnenjskih anketah samo okoli štiriodstotno podporo, je njena podpora pomembna za vladajočo koalicijo, ki ima v parlamentu tesno večino.

Zastarali tudi postopki proti Berlusconiju

Vprašanje zastaranja je v Italiji že več let v središču političnih razprav. Sodniki izpostavljajo, da je v vrsti primerov finančnega kriminala skoraj nemogoče razsoditi v predpisanem roku. Zaradi tega je denimo zastaralo deset sodnih postopkov proti nekdanjemu premierju Silviu Berlusconiju.

Gibanje pet zvezd, ki mu javnomnenjska podpora že nekaj časa močno upada, je odločeno ubraniti sprejete reforme, med njimi tudi lani sprejeto zmanjšanje visokih pokojnin poslancev in zmanjšanje obeh domov italijanskega parlamenta. Zato za soboto popoldne v središču Rima napoveduje demonstracije, ki naj bi se jih udeležili tudi ministri iz vrst te stranke. Na demonstracijah naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA predstavili tudi projekte, ki jih želijo izpeljati letos, kot sta zagotovitev večje varnosti na delovnem mestu ter uvedba minimalne plače.