»5G je evolucija omrežja 4G, ki prinaša nove razvojne možnosti in je ključnega pomena za digitalizacijo gospodarskih vertikal v tem desetletju,« je napoved sodelovanja komentiral član uprave Telekoma Slovenije Matjaž Beričič.

Kot je dodal, bo 5G prinesel tudi bistveno hitrejši ter zanesljivejši in stabilnejši mobilni prenos podatkov, bistveno višje hitrosti pa bodo prispevale k manjši latenci oz. zakasnitvi, kar bo zelo pomembno predvsem za digitalizacijo celotnega gospodarstva, za zdravstvo, industrijo ipd. 5G namreč prinaša nove priložnosti razvoja inovativnih IKT-rešitev z visoko dodano vrednostjo, omogočal bo napredne multimedijske storitve, varen razvoj storitev interneta stvari in še marsikaj.

V Telekomu Slovenije pametno 5G-infrastrukturo načrtujejo na način, da bodo lahko na njej (poleg komunikacijskih storitev) omogočili številna navidezna namenska omrežja za posamezne poslovne vertikale. Eden od takšnih projektov je tudi skupen razvoj z Iskratelom, je v sporočilu za javnost še zapisal Beričič.

Izvršni direktor prodaje pri Iskratelu Robert Kuzmič je prepričan, da najboljše rešitve na področju 5G za pametno industrijo zahtevajo aktivno sodelovanje med telekomunikacijskimi operaterji, dobavitelji, partnerji in naročniki. »Vsaka stran prispeva svoje izkušnje in prednosti,«

je dejal.

»Pametne tovarne so postale ključni primeri rabe 5G,« je poudaril direktor prodaje jedrnih rešitev pri Iskratelu Kristijan Melinc. S sodelovanjem pri inovacijah, ki so povezane z razvijajočimi se standardi in medsebojno povezljivostjo, imajo v njegovem podjetju veliko znanja in izkušenj. »Zato želimo deliti vizijo razvijajočih se hibridnih rešitev pametnega sveta, ki ga bosta poganjala internet stvari in umetna inteligenca: od omrežja 4G in 5G do razvoja zasebnih omrežij, ki se bodo samodejno povezovala z javnimi,« je še povedal Melinc.