»Pogovarjamo se o tem, kakšno ponudbo bo kdo dal, katere resorje bo kdo zasedel ... Morali pa bi se vprašati, komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim,« je zapisal Šarec in ugotavljal, da tudi prvak NSi Matej Tonin še ni sklical komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), pač pa se raje pogaja za pozicijo v novi koaliciji.

Namesto tega SDS grozi Šarcu s tožbo zaradi izjav o financiranju stranke iz tujine. »Bodimo no resni. To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival,« je zapisal.

Ob tem je spomnil na številne žalitve, ki so jih v preteklosti izrekli predsednik SDS Janša in člani stranke, na zmerjanje novinark s prostitutkami ter na ravnanje »njihovih medijev, ki se spuščajo na najnizkotnejše ravni diskreditacije, na osebni ravni«. »Ko kdo toži Janeza Janšo, gre za 'krivosodje', ko toži Janez Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač ...,« je zapisal.

Znova je zanikal tudi očitke SDS, da je njihov poslanec Aljaž Kovačič medijem izdal tajne podatke o transakcijah madžarskega denarja v Slovenijo in Severno Makedonijo. »A dajte no, gospodje, a res? (...) Kdor vas ne bi že leta in leta spremljal bodisi kot opazovalec bodisi kot aktiven udeleženec v politiki, bi vam morda še nasedel. Jaz pač ne več,« je dodal.

Šarec: Naivni so tisti, ki mislijo, da bodo lepo zasedli fotelje in bo vse v najlepšem redu

Obregnil se je tudi ob grožnje novinarjem in se vprašal »kaj šele bo, ko se bo sestavila vlada pod vodstvom SDS«. »Naivni so tisti, ki mislijo, da bodo lepo zasedli fotelje in bo vse v najlepšem redu,« je posvaril.

Dotaknil se je tudi stališč SDS in se vprašal, »kako se bo stranka, ki zanika podnebne spremembe, soočila z evropsko zeleno strategijo 2050 in kako bo v Evropi pojasnjevala svoj odnos do polpretekle zgodovine. Tam je namreč jasno, kdo je bil del protifašistične koalicije«.

Zanima ga tudi, kako bo takšna vlada neprodušno zaprla meje proti migracijam, hkrati pa podpirala Hrvaško na poti v območje schengna. Zlasti v luči predsedovanja 2021. »Slovenija podpira vladavino prava ... kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes, ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle slej ali prej,« je prepričan Šarec.

Po njegovih besedah se je treba vprašati, »ali želimo Orbanovo Slovenijo ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna ... ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem, ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje«.