Takrat je obljubil, da bo na celotni meji z Mehiko zrasel »čudovit zid«, ki bo ustavil nezakonito priseljevanje v ZDA ter pretok mamil in trgovino z ljudmi. Obljubil je tudi, da bo za ta zid plačala Mehika.

Po štirih letih zidu še ni, Mehika ga tudi ni pripravljena plačati, prav tako denarja ne odobrijo kongresni demokrati v ZDA. Trump se je s pomočjo naklonjenih sodišč znašel po svoje in je del denarja že odvzel Pentagonu, sedaj namerava še dodatnih 3,8 milijarde.

Trumpova vlada je kongresu naročila, naj 1,5 milijarde dolarjev odvzame nacionalni gardi ZDA, preostanek sredstev pa iz programov nabave oborožitve. Demokrati opozarjajo, da ustava daje pravico razdeljevanja proračunskih sredstev kongresu in ne vladi.

Trump želi do novembra postaviti vsaj 640 kilometrov zidu oziroma ograje na meji. Doslej mu je uspelo obnoviti za 160 kilometrov raznih obstoječih ovir, ograje in zidu.

Ameriški senat proti Trumpovi samovolji glede Irana

Ameriški senat je v četrtek s 55 glasovi za in 45 proti potrdil predlog zakona, ki želi predsedniku ZDA Donaldu Trumpu onemogočiti vojno poti Iranu brez privolitve kongresa. Resolucija je posledica Trumpove odločitve, da ameriška vojska v Iraku ubije iranskega generala, kar je privedlo do iranskega povračilnega napada in skoraj do vojne.

55 ameriških senatorjev je pokazalo, da jih skrbijo posledice Trumpovih dejanj za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu, med njimi pa se je znašlo kar osem republikancev. Trump je že sporočil, da bo na predlog zakona oziroma tako imenovano resolucijo o vojnih pooblastilih, ki ima težo zakona, vložil veto.

Trumpov veto bo učinkovit, saj podporniki resolucije nimajo dvotretjinske večine za zavrnitev veta, poleg trga pa take večine ni niti v predstavniškem domu. Gre le za to, da večina senatorjev izraža nezaupnico predsedniku ZDA kar zadeva Iran.

Nasprotniki resolucije trdijo, da se s tem izraža šibkost in neenotnost ameriške politike do Irana, kar je napačno sporočilo Teheranu. »Poslati moramo sporočilo trdnosti, ne pa šibkosti,« je dejal predsednik odbora za mednarodne odnose v senatu, republikanec Jim Risch.

Demokratski senator Tim Kaine je nasprotno menil, da podpora resoluciji izraža odločnost in trdnost ter pomen sodelovanja kongresa pri odločitvah za pošiljanje vojakov v boj. »Če jim bomo ukazali, da tvegajo življenja in zdravje, potem mora ta ukaz sloneti na tehtnem razmisleku,« je dejal Kaine.