Sproščeno in nasmejano sta gostitelja sprejemala prišleke, jemala plašče in kazala, kje se sezujejo čevlji, nato pa s prijazno gesto povabila naprej v stanovanje, kjer so na kavču, stolih in po tleh že sedeli gostje. Nekateri bosi, drugi v copatih, ki so jih prinesli s sabo. Med gosti so si v naročju in na tleh, pri nogah, svoj prostor priborili tudi štirje psi, več kot očitno vajeni tuje človeške družbe. Njim nasproti, ob kuhinjskih elementih, pa je alternativno koncertno prizorišče našla hrvaška etno zasedba Kazan.

Na dvajsetih kvadratnih metrih več kot 30 ljudi

Tako se je včeraj odvijalo popoldne v enem od stotih zasebnih stanovanj po vsej Sloveniji, večina v Ljubljani, kjer vse do sobote poteka že četrti Kavč festival. »Razlog, da sem vrata svojega doma odprla tudi nepoznanim gostom, je prihod sina na krajše počitnice iz Nizozemske, kjer študira. Vsekakor se nam je to zdela odlična priložnost za druženje z družino in prijatelji, saj so hkrati iz Nemčije prišli tudi sorodniki mojega partnerja,« je med sprejemanjem gostov povedala gostiteljica Ajda Ross, sicer umetniška vodja ljubljanskega lutkovnega gledališča. Dobrih dvajset kvadratnih metrov, kolikor jih meri njena dnevna soba s kuhinjo, so do zadnjega kotička zapolnili gostje. »Koliko jih bo dejansko prišlo, bom vedela po koncu koncerta,« pove v smehu in doda, da se je povabilu na koncert odzvalo približno 25 prijateljev in članov družine, po pričakovanjih pa naj bi prišlo tudi sedem tujcev.

Človek, ki svoja vrata odpre popolnemu neznancu, mora biti odprtega duha, še lepše pa je, če se izkaže kot dober gostitelj. »Seveda smo se na koncert dobro pripravili. Prestaviti je bilo treba kakšno manjšo omaro, stol in mizo, pripravili smo tudi nekaj hrane,« pove gostiteljica in izpostavi tradicionalno družinsko sladico Titove rezine, ki jih je ob posebnih priložnostih pripravljala že Ajdina babica, pripravili pa so tudi nekaj namazov, zeljanico in sirov burek. Ajda Ross je kot gostiteljica poskrbela tudi, da je vsak gost že pred koncertom v roki držal svoj kozarec pijače.

Treba se je znajti

Posebnih omejitev za tiste, ki si želijo v svoji dnevni sobi omisliti zasebni koncert, po besedah Matije Solceta, človeka, ki je festival pripeljal k nam, ni. »Ne preverjamo ne gostitelja na glasbene skupine. Vsak se mora znajti po svoje,« pove Solce, ki je imel namen popoldne obiskati še dva koncerta, a je ostal do konca, saj so ga energija in zvoki skupine Kazan popolnoma prevzeli. »Že drugo leto igramo v popolnoma neznanem stanovanju pred neznanimi ljudmi,« pa je povedal Sebastjan, član skupine Kazan in dodal, da se doživetje nikakor ne more primerjati z igranjem v klubih. O zaslužku, ki se zbira s prostovoljnimi prispevki, skupina ne razmišlja. Kaj pa sosedje? »O koncertu v našem stanovanju smo jih obvestili z listkom na vratih in prav vse prijazno povabili, da kar v copatih pridejo k nam,« je še povedala gostiteljica, preden se je popolnoma prepustila toku koncerta v lastni dnevni sobi.