Na vprašanje o vsebini razprave na današnji seji Knovsa je Janša odgovoril, da so slišali »precej zanimivega« oz. »stvari, ki pojasnjujejo marsikaj, kar se dogaja« in s čimer so zadnje dni zaposleni tudi mediji. Napovedal je, da se bo vse zelo konkretno pokazalo v prihodnosti. Na vprašanje, kdaj, pa je odgovoril, da je »prihodnost od zdaj naprej«.

Je pa po tem, kar so člani komisije slišali danes, po Janševem prepričanju popolnoma jasno, zakaj so »organi pregona, ki bi morali zadevo raziskati, ugotovili, da ni bilo nič narobe«. »Ljudje, ki so omogočili kriminalno dejanje epskih razsežnosti, preiskujejo sami sebe,« je bil piker.

Sedanji vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je bil namreč v času, ko so se domnevno sporne aktivnosti v NLB dogajale, na uradu za preprečevanje pranja denarja.

O nedavni odločitvi državnega tožilstva, da opusti pregon zoper domnevne storilce zlorabe položaja v primeru Farrokh, je v torek na zahtevo NSi govoril že tudi odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Razpravo je prekinil, saj v NSi in SDS želijo, da da bi svoj pogled na to predstavili tudi predstavniki NPU in NLB, ki jih v torek ni bilo.

Obenem je Jernej Vrtovec iz NSi ocenil, da so ugotovitve preiskovalcev, zaradi katerih je specializirano državno tožilstvo opustilo pregon zoper domnevne storilce zlorabe položaja v primeru Farrokh, zelo nenavadne. Primer sta pod drobnogled vzeli dve preiskovalni komisiji DZ in izdali obširni poročili. Iz njih izhaja, da so bančniki v NLB opustili dolžno ravnanje skrbnega nadzora in zlorabili položaj vsaj pri nekaterih transakcijah, je dejal.

NPU naj ne bi obravnavala domnevnega pranja iranskega denarja v NLB

Na policiji so danes spomnili, da se je torkove seje parlamentarnega odbora udeležila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ker da za udeležbo na seji odbora velja člen parlamentarnega poslovnika, ki naslavlja predstojnika organa v sestavi. Slovensko policijo vodi Bobnarjeva, ki je istočasno tudi nadrejena direktorju NPU, so pojasnili. Seje se je udeležila skupaj z direktorjem Uprave kriminalistične policije Boštjanom Lindavom.

Na policiji so ob tem poudarili, da so v letih 2010 in 2011 omenjeno zadevo o domnevnem pranju iranskega denarja v NLB obravnavali kriminalisti Uprave kriminalistične policije in ne preiskovalci NPU.

Bobnarjeva s ciljem »zaščite dostojanstva in integritete« tako NPU kot Muženiča pojasnjuje tudi, da je Muženič v letih 2010 in 2011 opravljal naloge na uradu za preprečevanje pranja denarja v sektorju, ki za primer Farrokh ni bil zadolžen.

Omenja tudi, da je direktorat za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu leta 2017 opravil nadzor nad delom policije v tem primeru, tedanja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je policiji izdala usmeritve, ki da jih je slednja v celoti tudi izpolnila. Posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva je poleg tega po njenih navedbah zavrgel s tem povezano prijavo zoper kriminaliste.

Bobnarjeva zagotavlja, da policija opravlja svoje naloge glede na dokazne standarde, v skladu z ustavo, kazenskim zakonikom in zakonom o kazenskem postopku, policija pa je neodvisni organ, katerega delo v predkazenskem postopku lahko usmerja le državni tožilec in »nikakor kak minister ali kdorkoli drug«.

Leta 2017, tako Bobnarjeva, je bila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki jo vodi državni tožilec, sestavljena pa je iz članov iz NPU, urada za preprečevanje pranja denarja in Banke Slovenije. Ta skupina je pripravila načrt dela v zadevi Farrokh glede preverjanja sumov zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja, financiranja terorizma, kršitve omejevalnih ukrepov in drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

V delu, ki se nanaša na zlorabo položaja, je državni tožilec julija lani izdal sklep, s katerim je naznanitev sumov storitve kaznivih dejanj parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo je obravnaval kot kazensko ovadbo, in poročilo preiskovalcev, zavrgel. A delo specializirane preiskovalne skupine v povezavi z ostalimi sumi kaznivih dejanj po zagotovilih Bobnarjeve poteka naprej.