Proslava ob kulturnem prazniku in izbor za pesem Evrovizije sta takšni prireditvi, ki se po navadi iz spomina povprečnega ljubitelja kulture, umetnosti in kiča izbrišeta, še preden se končata. Da pa se to ne zgodi in da se ljudstvo sploh zaveda, da kulturni dan in izbor za pesem Evrovizije oziroma Ema čisto zares obstajata, si je treba izmisliti neki škandal. Zadnjega za prešerni Prešernov praznik so našli nekateri užaljeni malikovalci kulturno-umetniškega izražanja, ki so v stihih Prešernove pesmi Kako in komu se trebuhi redé?, ki sta jo na proslavi, sicer v malce prirejeni obliki, zagodla Rober Pešut - Magnifico in brat Aleksander Pešut - Shatzi. Pozorni drobnjakarji so namreč v odpeti pesmici slišali kar dva kulturno bogokletna verza, ki se glasita: »Kako da se farjem trebuhi redé? Za maše jim nosijo neumne žene« in »Kako da se nunam trebuhi redé? Zato, ki se farjam porivat pusté.« Da se v isti pesmi trebuhi redé birtom, bankirjem, dohtarjem in uradnikom, ni nihče protestiral. Ema 2020 pa še pride na vrsto.

Lani so si kot vedno nadvse ustvarjalni snovalci razvedrilnega programa na naši narodni Televiziji Slovenija izmislili Zalo in Gašperja ter Leo Sirk, letos pa so v ogenj poslali voditelja Klemna Slakonjo, ki se bo v soboto, 22. februarja, kot so objavili v reviji Suzy, zopet našemil v neke znane osebke. Pravzaprav se bo, kot smo izvedeli, preobrazil v petindvajset nastopajočih, ki so od ustanovitve naše države, vse do lani, zastopali in predstavljali slovensko kreativno pesem v Evropi. Nekatere zgodovinske glasbene osebnosti so mu celo posodile svoje originalne noše, druge pa so mu izdelali po meri. Kot so izbrskali v Suzy, je ena izmed takšnih evrouniform korzet Nuše Derenda, v katerega je ukleščila svoj životec leta 2001 v Koebenhavnu.

Namesto Bobovnika bo Milijonar Jure Godler

Še ena slavna voditeljska osebnost je bila na tapeti ta teden. Pravzaprav je zdaj, ko to berete, že nekdanja. Kot se je sicer že napovedovalo, je Slavko Bobovnik odvodil svojega zadnjega Milijonarja, na zasliševalskem stolu ga bo zamenjal Jure Godler. Na portalu Siol.net so v »osmrtnici« izračunali, da je v dveh sezonah in stotih oddajah v studiu Bobovnik gostil 600 tekmovalcev, nekaj več kot 200 pa se jih je usedlo na vroči stol in se spopadlo s 15 vprašanji. »Lepo se imejte in spomnite se ukradene misli, da je treba vedeti veliko, preden spoznaš, kako malo v resnici veš,« pa so bile Bobovnikove zadnje izgovorjene besede na Planet TV. V intervjuju za Nedeljski dnevnik je (nekdanji) voditelj dodal, da je »častni razhod« posledica kadrovskih menjav na omenjeni televiziji, zaradi katerih je ostal brez sogovornika.

Že nekdanji razvedrilni televizijski voditelj je tudi Bojan Emeršič. Ko se ni ukvarjal z igranjem v pravih gledališčih, je na raznih televizijah kuhal, delil denar in zganjal norčije, te dni pa je okupiral še turbokomedijantski oder gledališča v Mengšu s predstavo Erotika po Emeršiču. Za revijo Lady je v duhu dneva zaljubljenosti, ki je na sporedu trgovcev in kramarjev ter vseh zaljubljencev in ljubimcev danes, 14. februarja, razodel, da mu ženske predstavljajo izziv, ki mu je vedno hotel priti do dna. Včasih mu je uspelo, vsakič pa ne. Kot je razložil, mu je tam nekje pri sedemnajstih neka ljubezen po nekaj prejšnjih uspešnih poskusih pošteno pristrigla peruti, tako da je imel neko obdobje celo fiktivne ljubezni in je v svoji glavi hodil z Romy Schneider. »Debelo so me gledali, ko sem jim to razlagal, pa vendar, rad sem imel ljubezenske dogodivščine, spopade,« je povedal. Še danes aktualna televizijska voditeljica Jasna Kuljaj pa je v isti reviji z bralkami delila recept, kako se morajo obnašati na prvem zmenku. »Punce, predvsem ne govorite o poroki in mami. To so prepovedane teme, ki fante strašijo. Obnašajte se bolj po 'moško' in pustite, da vam račune plačujejo moški,« je o prepovedanih temah na prvih srečanjih povedala Jasna.

Novi fant Eve Irgl je Davor Božič, Kontrec ima masko že v predalu

Fatalna televizijska voditeljica je bila svoje dni, preden je zakorakala v veliko dvorano državnega zbora, ki je ni zapustila zadnjih petnajst let, tudi Eva Irgl, ki se je Sloveniji izpovedala v reviji Avenija in obelodanila, da ima novega in prav zaresnega fanta. Po novem ji greje srce in posteljo še en nekdanji TV-voditelj Davor Noel Božič, ki se ga bralke in bralci verjetno bolj spomnijo kot lika iz filma Poletje v školjki in plesalca iz otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, danes pa se, kot so zapisali v Aveniji, ukvarja s psihoterapijo. Kot je pojasnila Eva, sta se z nekdanjim sodelavcem pred časom slučajno srečala pred garažo Maximarketa in podoživela pravo filmsko zgodbo. On sam in razočaran v ljubezni, ona sama in razočarana v ljubezni. In beseda je dala besedo. In zdaj sta skupaj. Nista pa samo kultura in ljubezen krojili usode zvezdniškega sveta pretekli teden.

Kot se spodobi, je bilo treba nekaj pametnega reči še o bolj kataklizmičnih stvareh, kot je vuhanski virus ali koronavirus, kot se mu reče bolj obče. Novega zla, ki klesti vse pred seboj, so se lotili v reviji Nova. Glasbenik in godec Mišo Kontrec je priznal, da ga takšen ali drugačen pojav virusa gotovo prestraši. Zato si doma temeljito umivajo in razkužujejo roke, za preventivo skrbijo z ameriškim slamnikom in vitamini, zaščitne maske pa so tudi že v predalu. Kot je sporočil, že zaradi gripe, ker mora kot glasbenik paziti, čeprav ve, da se je respiratornim obolenjem težko izogniti. Manj skrbi zaradi kitajskih bacilov ima operna pevka Mirjam Kalin. Povedala je, da o zaščitni maski še ne razmišlja, ker se ji zdi panika pretirana, sicer pa je v okolici veliko »avtohtonih« virusov, ki lahko bolnega človeka prav tako spravijo ob življenje.